Pages

niedziela, 17 listopada 2013

Pieczeń rzymska


Tradycyjna pieczeń rzymska przygotowywana jest głownie z mięsa mielonego i jaj jako nadzienie. Należy do dań niezwykle prostych w wykonaniu, a przy tym wyglądających bardzo efektownie. Można taką pieczeń podawać na wiele sposobów np jako danie główne -obiad z sosem czosnkowym i ziemniaczkami, wierzcie mi rewelacja.





Świetnie prezentuje się na wieczornym party, jak i również pokrojona na cienkie plasterki do kanapek. Własnoręcznie przygotowana, pyszna wędlinka na chleb, przy tym przygotowana w najzdrowszy ze sposobów obróbki termicznej bo pieczona w piekarniku. Oczywiście możemy wg własnego uznania modyfikować to danie i zamiast jaj nadziać ją np cukinią lub innymi warzywami - przepis tutaj. Miłośnikom kuchni bardziej ekonomicznej proponuje mielone przygotować jak do gołąbków tzn z ryżem wówczas zwiększymy wydajność potrawy. Jako urozmaicenia jeśli ktoś lubi może do mięsa dodać trochę warzyw np kukurydza, groszek, papryka.


Składniki:
  • 800 g mielonego mięsa
  • 5 jaj (2 do mięsa i 3 do nadzienia ugotowane na twardo)
  • bułka namoczona w wodzie i dobrze odciśnięta
  • cebula pokrojona w kostkę
  • przyprawy (majeranek, sól, pieprz, ja dodałam kolendrę, ale może być pietruszka)
  • łyżka margaryny do wysmarowania blachy
  • trochę bułki tartej do wysypania blachy
  • w moim przypadku kawałek kolby kukurydzy (niekoniecznie lub inne warzywa)
Przygotowanie:
Zaczynamy od zagniecenia ciasta z mięsa mielonego, cebulki, 2 jaj, kolendry, namoczonej bułki i przypraw. Wysmarowaną tłuszczem i wysypana bułka tartą blaszkę napełniamy połową naszej mięsnej masy, na dno dajemy warzywka lub tylko 3 jajka jak widać na zdjęciu poniżej. Można jajka ułożyć bez żadnej luki między nimi, wówczas zmieszczą się 4.









Wkładamy pozostałe mięso i wygładzamy powierzchnie.









Tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na 50 minut do godziny w zależności od piekarnika. Jeśli powierzchnia pieczeni wygląda na upieczoną i chrupiącą, a mięso nie przylega do boków i ma ładny kolor to pieczeń jest gotowa. Można ja wyjąć na półmisek i podawać na gorąco lub na zimno




Spróbujcie sami - Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz