Pages

środa, 11 grudnia 2013

Orzechowa sałatka


Sałatka orzechowa zalicza się do tych wobec, których nie można przejść obojętnie. Lubią ją zjadacze zieleniny, ale także mięsożercy za nią przepadają. Składa się z niewielu składników, to z całą pewnością jest również jej zaletą. Bez wątpienia jest to typowa sałatka koktajlowa, idealna na przyjęcia i święta. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, kuszącą widokiem grubej warty włoskich orzechów.



Składniki:

  • 4 jajka
  • 400 g żółtego sera jaki kto lubi
  • 1 duży por
  • 1 puszka kukurydzy
  • 300 g włoskich orzechów
  • 3 kopiaste łyżki majonezu
  • sól do smaku
Przygotowanie:
Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę, por umyć ponacinać wzdłuż na paski i również poszatkować na drobną kostkę, ser także kroić w kostkę. Połączyć wszystko z odsączoną puszką kukurydzy i wymieszać z majonezem. Dosolić do smaku, ale nie za dużo, wyrównać w salaterce i na wierzch wysypać grubą warstwę orzechów i więcej tym lepiej. Jeżeli dysponujecie szklanym naczyniem to można przygotować ta sałatkę warstwowo. Bez mieszania każdą warstwę składników oddzielić cienką warstwą majonezu. Wygląda bardzo atrakcyjnie. Pycha - spróbujcie sami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz