Sałatka orzechowa zalicza się do tych wobec, których nie można przejść obojętnie. Lubią ją zjadacze zieleniny, ale także mięsożercy za nią przepadają. Składa się z niewielu składników, to z całą pewnością jest również jej zaletą. Bez wątpienia jest to typowa sałatka koktajlowa, idealna na przyjęcia i święta. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, kuszącą widokiem grubej warty włoskich orzechów.
Składniki:
- 4 jajka
- 400 g żółtego sera jaki kto lubi
- 1 duży por
- 1 puszka kukurydzy
- 300 g włoskich orzechów
- 3 kopiaste łyżki majonezu
- sól do smaku
Jajko ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę, por umyć ponacinać wzdłuż na paski i również poszatkować na drobną kostkę, ser także kroić w kostkę. Połączyć wszystko z odsączoną puszką kukurydzy i wymieszać z majonezem. Dosolić do smaku, ale nie za dużo, wyrównać w salaterce i na wierzch wysypać grubą warstwę orzechów i więcej tym lepiej. Jeżeli dysponujecie szklanym naczyniem to można przygotować ta sałatkę warstwowo. Bez mieszania każdą warstwę składników oddzielić cienką warstwą majonezu. Wygląda bardzo atrakcyjnie. Pycha - spróbujcie sami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz