Składniki na biszkopt:
- 3 duże jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem. Miksować tylko do połączenia składników. Wysmarować dno tortownicy tłuszczem lub wyłożyć pergaminem i przelać do niej ciasto. Piec w tem.170C około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
By ciasto nie opadało zaraz po wyjęciu z piekarnika spuścić je w blasze z wysokości kolan na podłogę i odstawić do wystygnięcia. Między czasie przygotujemy krem.
Składniki na krem:
500ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę wraz z cukrem ubić na sztywno, na koniec dodać serek i chwilkę tylko miksować na wolniejszych obrotach do połączenia się masy.
Ponadto potrzebujemy:
- 3-4 banany lub inne owoce (wspaniale komponują się kandyzowane brzoskwinie lub maliny)
- Do zwilżenia biszkoptu pół szklanki soku pomarańczowego lub pół szklanki przegotowanej wody połączonej z aromatem waniliowym lub innym wg własnego uznania.
- 3 łyżki starej czekolady i cukierki lub jakieś ciemne owoce na nosek i oczy
- Wystudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy i przecinamy w poprzek na dwa blaty.
- Następnie przecinamy ciasto na pół, po czym składamy połówki ze sobą by odkroić z niego pasek o szerokości około 1,5 cm
- Jeden fragment górnej części biszkoptu zwilżamy kilkoma łyżkami soku, na nim układamy przecięte wzdłuż banany, a na nie krem tak by je pokryć.
- Na krem układamy kolejną blat spodniej części biszkoptu, znów zwilżamy, banany i krem
- Powtarzamy czynności, kończąc wierzchnią częścią ciasta, które również zwilżamy, a na nie banany z kremem.
- Powstałą kopułę delikatnie dociskamy i układamy grzbietem do góry, w całości pokrywamy pozostałym kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz