Pages

czwartek, 23 stycznia 2014

Bananowy jeż z mascarpone

Pyszny, delikatny biszkopt przekładany owocami, ozdobiony kremem z bitej śmietany i mascarpone to właśnie jeż bananowy. Pomysł na to ciasto został zapożyczony od firmy Delecta. Przeglądając w sklepie artykuły tej firmy zobaczyłam ciasto w kształcie jeża. Nie sądziłam wcześniej, że jest tak banalnie prosty w wykonaniu. Oczywiście możecie kupić to ciasto w proszku lub spróbować mojego przepisu. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie zajmuje wiele czasu, pięknie się prezentuje i wybornie smakuje. Więcej przepisów i innych ciekawostek znajdziecie na moim drugim Blogu.




Składniki na biszkopt:
  • 3 duże jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru



Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku i mąkę przesianą z proszkiem. Miksować tylko do połączenia składników. Wysmarować dno tortownicy tłuszczem lub wyłożyć pergaminem i przelać do niej ciasto. Piec w tem.170C około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.
By ciasto nie opadało zaraz po wyjęciu z piekarnika spuścić je w blasze z wysokości kolan na podłogę i odstawić do wystygnięcia. Między czasie przygotujemy krem.



Składniki na krem:
500ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę wraz z cukrem ubić na sztywno, na koniec dodać serek i chwilkę tylko miksować na wolniejszych obrotach do połączenia się masy.


Ponadto potrzebujemy:
  • 3-4 banany lub inne owoce (wspaniale komponują się kandyzowane brzoskwinie lub maliny)
  • Do zwilżenia biszkoptu pół szklanki soku pomarańczowego lub pół szklanki przegotowanej wody połączonej z aromatem waniliowym lub innym wg własnego uznania.
  • 3 łyżki starej czekolady i cukierki lub jakieś ciemne owoce na nosek i oczy


Po kolei na zdjęciach przedstawiam jak postępujemy z ciastem.
  • Wystudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy i przecinamy w poprzek na dwa blaty.
  • Następnie przecinamy ciasto na pół, po czym składamy połówki ze sobą by odkroić z niego pasek o szerokości około 1,5 cm

  • Jeden fragment górnej części biszkoptu zwilżamy kilkoma łyżkami soku, na nim układamy przecięte wzdłuż banany, a na nie krem tak by je pokryć.

  • Na krem układamy kolejną blat spodniej części biszkoptu, znów zwilżamy, banany i krem
  • Powtarzamy czynności, kończąc wierzchnią częścią ciasta, które również zwilżamy, a na nie banany z kremem.
  • Powstałą kopułę delikatnie dociskamy i układamy grzbietem do góry, w całości pokrywamy pozostałym kremem.
  • Pozostałe 2 fragmenty ciasta kruszymy drobniutko do miseczki i mieszamy z utartą czekoladą, można jeszcze dodać ozdobne mini patyczki czekoladowe.
  • Obsypujemy całą kopułę kruchym ciastem z czekoladą formując jeża
Dodajemy oczy i nos - jeż już gotowy
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz