Ten
deser składa się głównie z galaretki, mrożonych bananów i jogurtu. By był nieco
bardziej atrakcyjny dodałam trochę pianek do galaretki, słodkich groszków po
herbatniku i miętę do dekoracji. Przygotowany na zimno więc bardzo orzeźwiający
i niezbyt słodki.
Składniki
na 5 pucharków:
1
galaretka pomarańczowa
2
banany
1
łyżeczka kakao
Kilka
listków mięty
(Słodycze, pianki lub inne owoce do dekoracji
1
łyżeczka cynamonu - opcjonalnie)
Przygotowanie:
Galaretkę
przygotować w 450 ml wrzątku, ostudzić, rozlać do pucharków i wstawić do
lodówki. Do lekko tężejące galaretki dodać pianki lub inne owoce. Banany
zmiksować w blenderze z jogurtem i cynamonem. Podzielić na pół do jednej porcji
dodać kakao, wymieszać do połączenia składników i obie porcje wstawić do
zamrażalki na 2 -3 godziny. Po tym czasie galaretka powinna już być stężała,
więc można dodawać na przemiennie po łyżce lodów z kakao i bez. Udekorować
miętą i groszkami.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz