Pages

piątek, 30 maja 2014

Makaron penne ze szpinakiem


Czas na zdrowe i pożywne danie w dodatku bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Makaron połączony ze szpinakiem jest jednym z najbardziej popularnych dań w Europie zachodniej. Ja na to połączenie wpadłam dość niedawno i przyznam, że jestem nim zachwycona. Dobrze doprawiony szpinak jest wyborny i taki soczysty, a z rurkami i oprószony parmezanem tworzy doskonałe zestawienie. Polecam :)




Składniki:
500 g szpinaku (mrożony jest szybki w przygotowaniu)
Około 400g makaronu penne lub farfalle również są idealne do tego dania
4 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki 
30 g parmezanu
100 ml śmietany18%
Przyprawy: sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy do smażenia


Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 2 minuty posiekany czosnek i dodajemy szpinak. Rozmrażamy go dusząc razem z czosnkiem na niewielkim ogniu około 10 minut. Podlewamy 100 ml wody i 100 ml śmietany, dusimy całość 2 minuty, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem i solą.




Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i makaron. Całość dokładnie wymieszać ze sobą i ponakładać na talerze. Delikatnie oprószyć serem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz