Korzystając z owoców sezonowych powstały mini drożdżówki. To naprawdę fantastyczne ciastka, polecam na drugie śniadanie lub jako małe co nieco do kawy.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej
- 125 g masła
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- ¼ łyżeczka soli
- 5 dag drożdży
- 4 gałązki rabarbaru
Kruszonka:
- 25 dag mąki
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- Cukier waniliowy
Przygotowanie około 30 sztuk
Drożdże rozrobić w letnim mleku z 1 łyżeczką cukru i mąki.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Jajka miksować z cukrem na puszysta masę, dodać wystudzone, rozpuszczone masło, sól i wyrośnięte drożdże.
Stopniowo dosypywać mąkę i wyrabiać ciasto mikserem lub ręcznie do momentu, aż będzie lekko odklejać się od dłoni.
Misę z ciastem nakryć czystym ręcznikiem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Między czasie rabarbar, umyć odciąć końcówki i pokroić na niewielką kostkę i przygotować kruszonkę.
Kruszonka
Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy w dłoni aż zrobią się większe grudki, które będzie można pokruszyć na cieście.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i z wyrośniętego ciasta formować małe kulki. Spłaszczyć je w dłoniach i ułożyć na blasze w odstępach, (ciasto w czasie pieczenia rośnie.) Na całą powierzchnię ciastek nakładać rabarbar i obsypać kruszonką.
Piec w nagrzanym do 200 st. C. piekarniku przez 15 minut i gotowe!
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz