Pages

czwartek, 12 czerwca 2014

Kaszanka z grilla


Potrawy grillowane są fantastyczne w smaku i chyba nikogo nie trzeba o tym przekonywać. Ta chrupkość i specyficzny zapach dają niepowtarzalne walory smakowe. Kiedy towarzyszy temu zabawa na świeżym powietrzu, mamy ogromną frajdę i chyba wielu tęskni do takich chwil, ja na pewno i to dość często. Właśnie wówczas, szczególnie o tej porze roku przygotowuje grilla. Niestety od dawna nie mam ogrodu więc, grilluję w piekarniku. Kaszanka najbardziej popularna jest wyciągnięta z flaka, smażona z cebulką na patelni. Przygotowana przeze mnie jest w całości, a skórka jest tu najlepsza, mocno chrupiąca, po prostu pyszna. Spróbujcie sami.





Kaszankę układamy na metalowej tacce do grilla, do tego dużo cebuli nie zbyt drobno pokrojonej, ja
dodałam również pieczarki, grillowane są fantastyczne. Akurat to miałam, ale polecam również jeśli lubicie cukinie, bakłażany i paprykę. Wszystkie te warzywa z grilla są bardzo smaczne, należy je tylko pociąć na grubsze plastry.


By nie spalić, a dobrze upiec grillowanie powinno odbywać się na średniej mocy piekarnika, tu musicie wyczuć swój piekarnik. Ja grillowałam po 10 minut z jednej i drugiej strony. Wiele osób dodaje przyprawę grillową, oczywiście można jej użyć. Lecz ja postawiłam na naturalny smak. Kaszanka grillowana nie musi być sztucznie podrasowana, ona smakuje wprost genialnie, zupełnie inaczej niż taka z patelni. Co innego mięso nie doprawione, byłoby do niczego, ale o mięsie napiszę innym razem. ;)
Kaszankę podawać zaraz po upieczeniu najlepiej w towarzystwie kiszonych ogórków, albo marynat. U mnie piklowane na ostro warzywa – rewelacja.

Dodatkowo tu również znajdziecie kilka pomysłów na grilla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz