Pages

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Kruchy placek z dżemem


Kiedyś dostałam w prezencie zbór przepisów o nazwie „Moje najlepsze przepisy”, niestety nie wiem gdzie to było kupione mogę tylko podejrzewać, że w jakieś księgarni wysyłkowej. W owym zbiorze znajdował się między innymi przepis na ten placek. Wypiekam go już chyba od 20 lat bo jest niezwykle prosty w przygotowaniu, tani i bardzo smaczny. Zwykle takie składniki każdy ma w domu. Moja rodzina zajadała się tym ciastem, a dzieci wprost je uwielbiały.



Składniki: 
300 g mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
90 g cukru pudru
200 g masła lub margaryny
2 jajka
2 łyżki śmietany
300 g marmolady, dżemu lub powideł Najlepiej wybrać najbardziej wyraziste smaki owoców.


Przygotowanie:
Mąkę, sól, cukier, margarynę i 1 jajko zagnieść na kruche ciasto. Schłodzić przez pół godziny w lodówce lub zamrażalniku. Po 30 minutach ponownie zagnieść ciasto, połowę ciasta rozwałkować i położyć na dużą blachę. Brzegi ciasta przycisnąć do blachy.
Rozłożyć równą warstwę konfitury. Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć na cieście po przekątnej tworząc z nich kratę.
Jajko rozbełtać ze śmietaną i posmarować całą kratkę. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 175 st. C. przez 30 – 35 minut.
Odstawić ciasto by wystygło, a potem pokroić na kwadraty. Wzdłuż na 6 części i w poprzek na 7 powstaną 42 ciasteczka.
Ciasto można przechowywać w zamrażalniku do 4 miesięcy. Przed zamrożeniem, kawałki ciasta należy przełożyć papierem by się nie posklejało w trakcie mrożenia.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz