Zwykle przygotowywałam wątrobę otaczając ją tylko w mące i serwowałam na wiele sposób. Tym razem chciałam spróbować czego nowego bo zależało mi by podać ją na zimno. Wątróbka w panierce to super pomysł bo idealnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy na zimno, ale też świetnie smakuje na ciepło jako główne danie z ziemniaczkami i surówką lub sałatką. U mnie z sałatką kukurydzianą smakowała przepysznie. Zniknęła w mgnieniu oka.
Składniki:
- 40 dkg wątróbki wieprzowej albo drobiowej
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wątróbkę opłukać, a następnie pokroić w poprzek na cienkie kawałki. Jajka mocno rozbić rózgą albo widelcem i doprawić solą i pieprzem. To bardzo ważne, gdyż wątroby się nie soli bezpośrednio by nie była twarda. Dlatego należy doprawić panierkę.
Następnie obtoczyć wszystkie kawałki wątróbki w mace, jajku i bułce tartej.
Smażyć z obu stron na średniej mocy. Jest pyszna polecam
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz