Pages

niedziela, 20 lipca 2014

Cannelloni z tuńczykiem i serem w sosie beszamelowym


Dziś chciałabym Wam zaproponować fantastyczny, włoski makaron z nadzieniem rybno-serowym zapiekany w beszamelu z serem. Potrawa bardzo szybka w przygotowaniu, która wygląda i smakuje genialnie. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom zapiekanek i tuńczyka. Podałam ją posypaną szczypiorkiem i dodałam grillowane warzywa, które również wszystkim polecam zwłaszcza w letnim sezonie. Prawda, że wygląda zachęcająco?



Składniki:
  • 1 opakowanie rurek cannelloni (20 sztuk)
  • 400 g sera ja użyłam 200 ricotty i drugie tyle mascarpone, bo takimi akurat dysponowałam, ale może użyć tylko jednego z tych gatunków, a nawet pomieszać z zwykłym serem twarogowym z wiaderka.
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól i pieprz



Sos:
  • 50 g masła 
  • 3 kopiaste łyżki maki pszennej
  • 3 szklanki mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej oraz sól pieprz do smaku
  • 180 g żółtego, startego sera




Przygotowanie:
Tuńczyka odsączamy mocno z zalewy i łączymy z serem, masę należy dokładnie wymieszać widelcem. 
Dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek (czosnek można drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę)i pietruszkę. Doprawiamy masę do smaku solą i pieprzem i jeszcze raz dokładnie całość wymieszamy.



Przygotowaną masą nadziewamy rurki. Najlepszy sposób to; przełożyć masę do woreczka, odciąć końcówkę by powstał 1 centymetrowy otwór, rurkę postawić na stole i z góry wycisnąć do niej nadzienie, aż będzie cała wypełniona. Nadzienia wystarczy na wszystkie rurki. Nie można wkładać mniej bo wówczas rurka podczas pieczenia straci swój kształt i się zapadnie. Będzie brzydki placek.
Przygotowane rurki układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej. Nie mogą leżeć na sobie.  Odstawiamy rurki, nastawiamy piekarnik na 190’ C by się zdążył nagrzać i przygotowujemy sos beszamelowy.




Sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, aż mąka pochłonie cały tłuszcz. Zmniejszamy temperaturę i energicznie mieszając dolewamy mleko, stopniowo. Trochę mleka i mieszać mocno by masa się połączyła w całość i znów trochę mleka i mieszać, powtarzać czynność do wyczerpania mleka. Cały czas mieszając by uniknąć powstania grudek. Gotowy gęsty sos zdjąć z kuchenki i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowanym sosem zalewamy rurki, tak by całe były przykryte i posypujemy startym serem, przygotowane wkładamy do piekarnika na 30 minut.


Po 20 minutach można sprawdzić widelcem czy są miękkie, a ser rumiany.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz