Pages

poniedziałek, 7 lipca 2014

Potrawka z kurczaka z mieszanką z warzyw i owoców


To jedno z tych dań, które możemy przygotować sobie dzień wcześniej i odgrzać w dowolnym momencie lub zjeść zaraz po przygotowaniu. Potrawka charakteryzuje się różnorodnym bukietem warzyw połączonym z kawałkami kurczaka. Zwykle używam gotowej mrożonki np. 5 składnikowej lub sama komponuje wieloskładnikową mieszankę i dobrze doprawiam na ostro. Zaś dla złagodzenia i jednocześnie dodania nuty słodyczy danie wieńczą owoce brzoskwinie, gruszki lub ananas w zależności które z owoców posiadam w danym momencie. Potrawka jest bardzo smaczna, szczególnie polecam z ryżem lub kaszą kuskus. Mniam palce lizać. :)


Składniki:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 kg różnych warzyw świeżych lub mrożonych
  • Mała puszka kandyzowanych pokrojonych brzoskwiń, gruszek lub ananasa
  • 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 kopiasta łyżka mączki ziemniaczanej
  • Przyprawy: sól, ½ łyżeczki ziarenek chili, ¼ łyżeczki pieprzu, ¼ łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka słodkiej papryki



Przygotowanie:
Jeżeli mamy świeże warzywa musimy pokroić je w kostkę lub słupki.
Mięso, umyć, osuszyć i pokroić w nieco większą kostkę. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem w większej misce i zanurzyć w nich mięso. Wymieszać by było dokładnie nimi obtoczone. Rozgrzewamy garnek na kuchence i całą zawartość miski do niego przekładamy, mięso i pozostały olej z przyprawami. Smażymy mięso około 5 minut, aż się lekko zarumieni i dodajemy warzywa. Przez kolejne 5 minut smażymy je z kurczakiem. (Jeżeli jest to mrożonka to tak długo, aż warzywa się rozmrożą by było wiadomo ile soku puszczą.)
Następnie zalewamy wszystko wodą  (1-2 szkl) tyle by wszystkie składniki były prawie pod nią. Dusimy wszystko około 10 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, owoce i dusimy kolejne 5 minut w średniej temperaturze co jakiś czas mieszając.  Mączkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotujących się warzyw z mięsem. Zaciągamy sos gotujemy 2-3 minuty do zgęstnienia.
Smacznego




Uwagi.
Jeżeli sosu jest zbyt mało lub jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody, jeżeli jest odwrotnie jest za dużo i za rzadki więcej mączki.
Ugotowaną potrawkę powinno się jeszcze doprawić odrobinę do smaku. Przede wszystkim  jeśli trzeba dosolić lub do pieprzyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz