Pages

czwartek, 31 lipca 2014

Zupa krupnik


To chyba jedna z najstarszych, polskich zup. Tradycyjna zupa zasypana kaszą, dzięki niej jest bardzo sycąca i smaczna.
Miłośnicy mięsa mogą ugotować krupnik na mięsie np. na skrzydełkach drobiowych, piersi lub żeberkach. Wówczas najpierw gotujemy do miękkości mięso, wyjmujemy je, a  w wywarze gotujemy zupę wg przepisu. Na sam koniec dodajemy obrane, pozbawione kości mięso z powrotem do zupy.



Składniki:
  • 100 g kaszy jęczmiennej;
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2-3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera;
  • kawałek pora;
  • natka pietruszki (może być mrożona)
  • 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
  • 2 kostki rosołowe drobiowe;
  • przyprawy (sól, jarzynka, Vegeta albo Kucharek)
  • 1 łyżka oliwy





Przygotowanie
Warzywa, oprócz ziemniaków pokroić w kostkę lub słupki, zalać 2 l zimnej wody (lub wywarem z mięsa – jeśli używamy wywaru z mięsa nie dodajemy oliwy, ani kostek rosołowych). Do gotujących się warzyw dodać, oliwę, liście laurowe i ziele angielskie, przykryć pokrywką i gotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, kaszę i kostki rosołowe. Gotujemy pod przykryciem kolejne 25 - 30 minut. Doprawiamy do smaku zupę i dodajemy natkę pietruszki. Krupnik gotowy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz