Chałka to specyficzne pieczywo drożdżowe, lekkie,
słodkie w kształcie plecionego warkocza. Dla wielu osób chałka jest
wspomnieniem dzieciństwa, dla mnie na pewno. Niedzielne śniadanie nie mogło
obyć się bez niej. Ten pyszny wypiek mogłabym zjadać w każdej postacie z
kubkiem ciepłego mleka, kakao lub czekolady, choć w mojej wersji z budyniem i
kruszonką fantastycznie nadaje się do kawy, bez żadnych dodatków lub z domową
konfiturą. A jaka pyszna jest
przełożona tylko dobrym masłem? To już
spróbujcie sami. J
Składniki:
- 250 ml mleka + 400 ml do przygotowania budyniu
- 35 g drożdży świeżych lub 4 łyżeczki suszonych
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 1 budyń u mnie malinowy
Kruszonka:
Składniki:
- 1 porcja 80 g masła
- 1 porcja 80 g cukru
- 2 porcje 160 g mąki
Masło rozcieraj w dłoni razem z cukrem i mąką, aż
powstaną kruche grudki.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania budyniu, kierując się instrukcją na opakowaniu
gotujemy budyń tylko używamy do niego 400 ml mleka, a nie 500. Ugotowany budyń
odstawiamy do wystygnięcia .
Drożdże obojętnie suche, czy świeże przygotowujemy tak samo. Podgrzewamy
pół szklanki mleka by było letnie, lekko ciepławe, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę
cukru i mąki. Wymieszamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Drożdżowy zaczyn
rośnie bardzo szybko wystarczy kilka minut. Może około 10 rozpoznacie po tym
jak bardzo w szklance urośnie.
Masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałe składniki mleko, jajko, cukier,
mąkę i sól umieszczamy w misie i mieszamy stopniowo zagniatając ciasto. Możemy
do tego celu użyć miksera, należy tylko pamiętać by użyć widełek w kształcie
haku. Dodajemy przestudzone masło i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie
lub maszynowo tak długo, aż zacznie samo odchodzić od dłoni. Tak przygotowane
ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, pamiętając by misę z ciastem
przykryć czystą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych porcji by upiec 2 warkocze
składające się z 3 pasm. Z każdej części formujemy długi wałek, staramy się by
wałki były mniej więcej równej grubości i długości. Lekko je rozwałkowujemy by je spłaszczyć i
wzdłuż każdego wałka nakładamy budyń. Brzegi dokładnie sklejamy i jeszcze raz
je kulamy by ponownie odzyskały formę kształtnego wałka.
Z gotowych wałków pleciemy 2 warkocze, końce każdego splotu chowamy pod
spód chałki.
Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie tym
razem bezpośrednio na nie rozkładamy czystą ściereczkę i odstawiamy na kolejne
45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte chałki oprószamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Upieczone ciasto ściągamy od razu z gorącej blachy i odkładamy na kratkę
do przestygnięcia lub od razu na talerze. J ciepłe ciasto drożdżowe jest rewelacyjne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz