Pages

środa, 27 sierpnia 2014

Chałka z budyniem i kruszonką.


Chałka to specyficzne pieczywo drożdżowe, lekkie, słodkie w kształcie plecionego warkocza. Dla wielu osób chałka jest wspomnieniem dzieciństwa, dla mnie na pewno. Niedzielne śniadanie nie mogło obyć się bez niej. Ten pyszny wypiek mogłabym zjadać w każdej postacie z kubkiem ciepłego mleka, kakao lub czekolady, choć w mojej wersji z budyniem i kruszonką fantastycznie nadaje się do kawy, bez żadnych dodatków lub z domową konfiturą. A  jaka pyszna jest przełożona  tylko dobrym masłem? To już spróbujcie sami. J



Składniki:
  • 250 ml mleka + 400 ml do przygotowania budyniu
  • 35 g drożdży świeżych lub 4 łyżeczki suszonych
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 1 budyń u mnie malinowy



Kruszonka:
Składniki:
  • 1 porcja 80 g masła
  • 1 porcja 80 g cukru
  • 2 porcje 160 g mąki


Masło rozcieraj w dłoni razem z cukrem i mąką, aż powstaną kruche grudki.


Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ugotowania budyniu, kierując się instrukcją na opakowaniu gotujemy budyń tylko używamy do niego 400 ml mleka, a nie 500. Ugotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia .
Drożdże obojętnie suche, czy świeże przygotowujemy tak samo. Podgrzewamy pół szklanki mleka by było letnie, lekko ciepławe, dodajemy drożdże i 1 łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Drożdżowy zaczyn rośnie bardzo szybko wystarczy kilka minut. Może około 10 rozpoznacie po tym jak bardzo w szklance urośnie.


Masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałe składniki mleko, jajko, cukier, mąkę i sól umieszczamy w misie i mieszamy stopniowo zagniatając ciasto. Możemy do tego celu użyć miksera, należy tylko pamiętać by użyć widełek w kształcie haku. Dodajemy przestudzone masło i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub maszynowo tak długo, aż zacznie samo odchodzić od dłoni. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, pamiętając by misę z ciastem przykryć czystą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych porcji by upiec 2 warkocze składające się z 3 pasm. Z każdej części formujemy długi wałek, staramy się by wałki były mniej więcej równej grubości i długości.  Lekko je rozwałkowujemy by je spłaszczyć i wzdłuż każdego wałka nakładamy budyń. Brzegi dokładnie sklejamy i jeszcze raz je kulamy by ponownie odzyskały formę kształtnego wałka.
Z gotowych wałków pleciemy 2 warkocze, końce każdego splotu chowamy pod spód chałki.
Chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie tym razem bezpośrednio na nie rozkładamy czystą ściereczkę i odstawiamy na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.


Wyrośnięte chałki oprószamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Upieczone ciasto ściągamy od razu z gorącej blachy i odkładamy na kratkę do przestygnięcia lub od razu na talerze. J ciepłe ciasto drożdżowe jest rewelacyjne.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz