Pages

piątek, 8 sierpnia 2014

Kurczak curry faszerowany ryżem z pieczarkami



Mięso drobiowe jest najchętniej zjadanym mięsem na całym świecie. 
Mimo, iż kurczak wydaje się wręcz pospolity, możemy przygotować go na wiele sposobów. Jak kocham to mięso za walory smakowe i właśnie za ogromne możliwości wykorzystania. Do bardziej efektownych dań zdecydowanie należy kurczak faszerowany. Taki proponuję właśnie dziś, zrobi ogromne wrażenie szczególnie w czasie rodzinnych uroczystości, świąt, czy nawet niedzielnych obiadów. A gdy do tego dodam, że ma soczystą, chrupiącą skórkę, mięso delikatne, a farsz to ryż  z pieczarkami z dodatkiem indyjskich przypraw w pięknym żółtobrązowym kolorze. Teraz już nie macie wątpliwości, że to danie uświetni obiad, aromatyczny kurczak curry zwoła wszystkich do stołu.



Składniki:
  • Kurczak około 1,5 kg
  • 1 łyżka imbiru
  • 3 łyżki curry
  • ½ łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka masła

Nadzienie:
  • 100 g ryżu
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania nadzienia.
W rondelku rozpuszczamy łyżkę oleju przesmażamy na nim kurkumę, 1 łyżeczkę curry i suche ziarenka ryżu, mieszamy cały czas drewnianą łyżką, aż ziarenka zrobią się żółte. Zalewamy 1 szklanką zimnej wody i mieszamy, doprowadzając do wrzenia. Od zagotowania gotujemy jeszcze 5 minut, po tym czasie zdejmujemy z kuchenki przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 10 minut by ryż wchłonął cały pozostały płyn.


Między czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, zeszklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i umyte pokrojone na plastry pieczarki. Smażymy około 10 minut, aż cały sok z pieczarek odparuje doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy z grzybami by składniki się przeniknęły i dobrze wymieszały. Ewentualnie można jeszcze doprawić solą i pieprzem gdyby była taka potrzeba.


Z przypraw do kurczaka zrobić mieszankę. Wszystkie wsypać do miseczki i wymieszać łyżeczką. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wnętrze wypełniamy po same brzegi mocno wciskając nadzienie, spinamy wykałaczką skórę by otwór się nie rozchodził i dokładnie nacieramy całego kurczaka mieszanką przypraw.
Tak przygotowanego układamy piersią do góry w formie wysmarowanej masłem, nóżki składamy na krzyż i związujemy nitką.



Formę przykrywamy szczelnie folią do pieczenia w której robimy na górze trzy dziurki i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Ściągamy folię i dalej pieczemy kolejne 15 minut kurczaka by się ładnie zbrązowiał . Łącznie pieczemy kurczaka 1 godzinę i 45 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz