Zapraszam do kuchni włoskiej na makaron cochiglioni, to nic innego jak duże muszle.
Fantastyczna forma tego makaronu pozwala na wypełnienie go nadzieniem.
Nadzienia mogą być oczywiście różne wg własnego uznania i smaku. Moja
propozycja, to nadzienie z mięsa mielonego dobrze doprawione,
oprószone parmezanem zanurzone w pysznym sosie pomidorowym. Prawda, że brzmi
pysznie? Ta fantastyczna kompozycja z całą pewnością zachwyci wszystkich wyglądem
i smakiem. Polecam!
Składniki na 2-3 porcje
- 18 muszli Conchiglioni ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju (około 8 minut). Powinny być al dente, ugotowane odcedzić.
Nadzienie:
- 40 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- 1 łyżka majeranku
- Olej do smażenia
Ponadto: 2 x po 50 g parmezanu
Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i zeszklić na nim
drobno posiekaną cebulkę z posiekanym czosnkiem. Dodać mięso i smażyć, aż
straci swój surowy kolor (około 10-15 minut). Mięso doprawić solą, świeżo
zmielonym pieprzem, chili i majerankiem. Usmażone mięso wymieszać z 50 g parmezanu
i napełnić nim muszle.
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- Kilka liści świeżej bazylii
- Przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka cukru, ¼ łyżeczki ziarenek chili
W maleńkim rondelku rozgrzać oliwę i
usmażyć czosnek z cebulą ale nie przypalić, zeszklić tylko. Dodać pomidory i
dusić około 10 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodać kilka
posiekanych liści bazylii, doprawić do smaku i zmiksować. Gotowy sos, jest
pyszny i gęsty. Sos wlać do naczynia żaroodpornego, ułożyć w nim gotowe muszle
i oprószyć je pozostałym parmezanem. Tak przygotowaną potrawę włożyć do
nagrzanego do 180 piekarnika i piec 20 minut.
Conchiglioni wyśmienicie smakują ze świeżą sałatką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz