Tak się jakoś złożyło, że wołowina mimo iż jest tak pyszna
gości dość rzadko w moim domu. Zwykle dania z tego gatunku mięsa przeznaczam na
weekendy lub wyjątkowe okazje jak np. święta.Za to kiedy już są wszyscy zjadamy
je ze smakiem i z utęsknieniem czekamy na kolejną okazję. Bitki wołowe przygotowuje w bardzo prosty sposób, tak
jak uczyła mnie moja mama, bez żadnych udziwnień i nie wiadomo jakich przypraw.
Mięso dobrze przyrządzone jest niesamowicie smaczne, kruche i soczyste podane z
dukanymi ziemniaczkami to wymarzony niedzielny obiad. Polecam
Składniki na 3 osoby:
- Wołowina 500 – 600 g ( Zależy jak duże bitki preferujemy. Wołowinę możemy kupić już pociętą na plastry lub w kawałku. Jeżeli sami kroimy wołowinę na plastry należy pamiętać by kroić centymetrowe plastry w poprzek włókien. Tylko wtedy będzie miękka i z łatwością się rozbije. Tą samą zasadą kierujemy się przygotowując zrazy.)
- 1 cebula
- 2-3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- ¼ łyżeczki gorczycy i kilka ziaren pieprzu
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- 1 łyżka mąki kartoflanki
Przygotowanie:
Wołowinę pokrojoną na plastry rozbijamy jeszcze trochę
tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i ostawiamy na 30 minut
by trochę przegryzła.
Rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy plastry wołowiny z
każdej strony tak by zamknęły się wszystkie pory mięsa. Mięso wołowe,
oczywiście obkurczy się trochę w trakcie smażenia, mimo to wszystkie kawałki
nie mieszczą się na raz na patelni. Dlatego każdy obsmażony plaster mięsa
odkładamy na talerz, dopóki nie usmażymy wszystkich.
Na koniec smażymy cebulę pokrojoną w kostkę lub nieco
grubsze kawałki, gdy jest gotowa z powrotem wkładamy bitki i podlewamy ½ l
wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, pieprz i
doprowadzamy do wrzenia.
Teraz zmniejszamy temperaturę do minimum i tak dusimy
mięso przez godzinę. Jeśli trzeba doprawiamy jeszcze do smaku sos solą i pieprzem i zaciągamy 1 łyżką
maki rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnej wody. Sos doprowadzamy do wrzenia,
rozmieszamy dokładnie by nie zrobiły się grudki i gotowe. Bitki najczęściej
podaje się z ogórkiem i dukanymi ziemniaczkami, ale tak naprawdę można podać je
wg własnego uznania. Sos jest wyjątkowo aromatyczny i pyszny dlatego będą
równie smaczne np. z kluskami śląskimi i surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz