Pages

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Tradycyjne kotlety mielone z mozzarellą



Stosując ten przepis, możemy zrezygnować z sera i zrobimy pyszne, tradycyjne kotlety mielonemożemy je również uatrakcyjnić nadzieniem z mozzarelli. Wówczas nasz kotlet będzie nie tylko smaczny, mozzarella wzbogaci jego walory smakowe, a po upieczeniu ser będzie rozpływać się w ustach, tym samym mięso będzie jeszcze bardziej soczyste. Mięso mielone ma wszechstronne możliwości, tym razem polecam również papryczki nadziewane mięsem mielonym lub roladę nadziewaną cukinią.




Składniki - porcja na 11-12 kotletów:
  • 750 g mielonego (dowolny rodzaj mięsa)
  • 1 bułka (może być kajzerka) namoczona w zimnej wodzie, aż cała zmięknie
  • 2 jajka 
  • duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • Sól (1 czubata łyżeczka lub więcej)
  • Pieprz mielony około łyżeczki
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 kulki mozzarelli
  • bułka tarta do obtoczenia



Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski, dodajemy kajzerkę mocno odciśniętą od wody, cebulę, przyprawy i jajka, zagniatamy wymienione składniki by powstała jednolita mięsna masa, dobrze doprawiamy do smaku.


Mozzarelle kroimy na plastry jak pomidora.
Rozkładamy na dłoni lub desce do krojenia placek z mięsnej masy na środek układamy plaster sera, przykrywamy kolejnym kawałkiem mięsa, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju. 


Kotlety smażymy na średniej mocy kuchenki By nie tylko dopiekły się z zewnątrz, ale również by nie były surowe w środku. dokładnie owijamy boczkiem.

Smacznego!

Uwaga, jeśli mięso jest zbyt zbite dodajemy jeszcze 2-3 łyżki wody i wyrabiamy gładka masę. Wówczas kotlety  naprawdę soczyste i mięciutkie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz