Pages

poniedziałek, 6 października 2014

Tarta ala snickers


Do przygotowania tego ciasta szczególnie zachęcam osoby które nie lubią piec, a lubią nieskomplikowane przepisy. Taka właśnie jest ta tarta - niezwykle prosta za to jaka smaczna. Spód wykonany z mielonych ciasteczek połączonych z masłem i niewyobrażalnie pyszny, delikatny krem na bazie serka mascarpone połączonego z masa krówkową, czekoladą i orzechami do złudzenia przypomina słodkiego batonika – snickers. Całość wieńczą prażone migdały.  Polecam ten niezwykle kuszący przysmak, wszyscy zjedzą go z przyjemnością.



Składniki:
Na spód:
  • 350 g ciastek czekoladowych przekładanych kremem typu oreo lub markizy ale ciemne
  • 100 g masła

Ciasteczka skruszyć w melakserze dodać miękkie masło i zmiksować, aż powstanie mokry piasek. Wyłożyć dno formy do tarty, najlepiej z wyciąganym dnem i odstawić do lodówki.


Krem snickres:
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g masy krówkowej (1 puszka)
  • 50 g posiekanych orzeszków arachidowych
  • 50 g orzechów laskowych odrobinę podpiec na suchej patelni, wysypać na ściereczkę i potrzeć je o siebie by usunąć nadmiar skórki. Nie dotykać ich bezpośrednio, tylko przez ścierkę by się nie poparzyć.
  • 100 g mlecznej lub ciemnej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej
  • Ponadto na wierzch 50 g płatków migdałów.


W misie miksera umieścić serek mascarpone. Dodać masę krówkową i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu. Dodać czekoladę i wszystko wymieszać. Dodać posiekane orzechy arachidowe, wymieszać i wyłożyć krem na spód tarty. Orzechy laskowe wybrać ze ściereczki i ułożyć na kremie, delikatnie wciskając je do środka. Na koniec na suchej patelni podprażyć odrobinę migdały i wysypać je na wierzch ciasta. Gotowe odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Można jeść je od razu, ale jak się schłodzi i bardziej krem zgęstnieje jest najlepsze. Niezapomniane wrażenia smakowe J
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz