Do przygotowania tego ciasta szczególnie zachęcam osoby
które nie lubią piec, a lubią nieskomplikowane przepisy. Taka właśnie jest ta
tarta - niezwykle prosta za to jaka smaczna. Spód wykonany z mielonych
ciasteczek połączonych z masłem i niewyobrażalnie pyszny, delikatny krem na
bazie serka mascarpone połączonego z masa krówkową, czekoladą i orzechami do
złudzenia przypomina słodkiego batonika – snickers. Całość wieńczą prażone
migdały. Polecam ten niezwykle kuszący przysmak,
wszyscy zjedzą go z przyjemnością.
Składniki:
Na spód:
- 350 g ciastek czekoladowych przekładanych kremem typu oreo lub markizy ale ciemne
- 100 g masła
Ciasteczka skruszyć w melakserze dodać miękkie masło i
zmiksować, aż powstanie mokry piasek. Wyłożyć dno formy do tarty, najlepiej z
wyciąganym dnem i odstawić do lodówki.
Krem snickres:
- 500 g serka mascarpone
- 400 g masy krówkowej (1 puszka)
- 50 g posiekanych orzeszków arachidowych
- 50 g orzechów laskowych odrobinę podpiec na suchej patelni, wysypać na ściereczkę i potrzeć je o siebie by usunąć nadmiar skórki. Nie dotykać ich bezpośrednio, tylko przez ścierkę by się nie poparzyć.
- 100 g mlecznej lub ciemnej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej
- Ponadto na wierzch 50 g płatków migdałów.
W misie miksera umieścić serek
mascarpone. Dodać masę krówkową i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu.
Dodać czekoladę i wszystko wymieszać. Dodać posiekane orzechy arachidowe,
wymieszać i wyłożyć krem na spód tarty. Orzechy laskowe wybrać ze ściereczki i ułożyć
na kremie, delikatnie wciskając je do środka. Na koniec na suchej patelni podprażyć
odrobinę migdały i wysypać je na wierzch ciasta. Gotowe odstawić na minimum 2
godziny do lodówki. Można jeść je od razu, ale jak się schłodzi i bardziej krem zgęstnieje jest najlepsze. Niezapomniane wrażenia smakowe J
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz