Śledzie, bardzo lubimy w moim domu i dlatego
też przyrządzam je na wiele sposobów. Tym razem prosta sałatka. Prosta bo nie licząc
przypraw przyrządzona tylko z 4 składników, a mimo to jest bardzo smaczna.
Śledziowa sałatka, przygotowana jest oczywiście ze śledzi, ale również połączona z
papryką, ogórkiem i cebulą zwyczajną także w postaci dymki. Ma delikatnie
kwaskowy posmak, dzięki czemu świetnie nadaje się do gotowanych ziemniaków na
obiad, albo na kolacje wigilijną jak również na każdą inną okoliczność np. do
podania na szwedzkim stole jako zakąska. Polecam!
Składniki:
- 6 płatów śledziowych
- 1 papryka duża lub dwie mniejsze, użyłam 2 żółtych
- 1 średnia cebula
- 4 ogórki kiszone
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki winnego octu
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Śledzie
zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę, po tym czasie zmieniamy wodę na
świeżą i odstawiamy na kolejną godzinę.
Śledzie
muszą się wymoczyć z nadmiaru soli. Wymoczone kroimy w kawałki (2-3 cm) skrapiamy octem i odstawiamy do czasu, aż przygotujemy sałatkę (nie krócej niż
30 minut).
Cebule
obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę, do tego dymkę i ogórki w miarę
drobno. Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i kroimy na
paski a potem w kostkę.
Ze śledzi odlewamy cały ocet, a same
śledzie dodajemy do sałatki, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem,
polewamy oliwą, mieszamy by wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Na
koniec jeśli trzeba doprawiamy jeszcze pieprzem, ewentualnie odrobiną soli, odstawiamy
na godzinę do lodówki by sałatka się przegryzła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz