Bardzo smaczny i aromatyczny sos serwowany na ciepło
do wielu potraw. Sos koperkowy przede wszystkim świetnie smakuje z mielonymi
pulpecikami, ale także z dowolnym gotowanym mięsem. Sprawdzi się również w połączeniu
z rybą, pieczarkami, kurkami, jajkami gotowanymi na twardo podanymi w sosie z
ziemniaczkami ale także będzie pyszny w połączeniu z kalafiorem, brukselką i
ryżem. Sos koperkowy przygotowuje się błyskawicznie i w bardzo prosty sposób.
Polecam
Sos koperkowy:
- Około 35 g masła (kopiasta łyżka)
- 2 spore łyżki mąki pszennej
- Pęczek koperku
- 500 ml bulionu
- 100 ml śmietany 12 lub 18%
- Sól do smaku
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i
dokładnie ją wymieszać. Mąka szybko przybierze formę mniejszych lub większych
grudek, wówczas powoli cały czas mieszając dolewać bulion. Najlepiej wykonywać
tę czynność stopniowo, dolewając płyn by uzyskać najbardziej odpowiadającą nam
konsystencję sosu. Sos gotować na niewielkiej mocy palnika cały czas mieszając,
aż uzyskamy gładką jednolitą konsystencję.
Do gładkiego sosu dodajemy drobno
posiekany koperek, użyłam mrożonego (dobrze mieć na takie okazje zapas w
zamrażalce), ale oczywiście może być świeży, a nawet suszony. Choć suszony nie
jest, aż tak smaczny i aromatyczny. Sos dokładnie wymieszać z koperkiem, dodać
śmietanę, doprawić solą i już nie gotować.
Sosy przygotowane w taki sposób mają taką właściwość,
że pozostawione na kilka lub kilkanaście godzin nieco gęstnieją, wówczas można
dolać kilka łyżek wody lub bulionu i zagotować. Nadal są pyszne, w żaden sposób
nie tracą na wartości smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz