Pages

czwartek, 27 listopada 2014

Sos koperkowy


Bardzo smaczny i aromatyczny sos serwowany na ciepło do wielu potraw. Sos koperkowy przede wszystkim świetnie smakuje z mielonymi pulpecikami, ale także z dowolnym gotowanym mięsem. Sprawdzi się również w połączeniu z rybą, pieczarkami, kurkami, jajkami gotowanymi na twardo podanymi w sosie z ziemniaczkami ale także będzie pyszny w połączeniu z kalafiorem, brukselką i ryżem. Sos koperkowy przygotowuje się błyskawicznie i w bardzo prosty sposób. Polecam




Sos koperkowy:
  • Około 35 g masła (kopiasta łyżka)
  • 2 spore łyżki mąki pszennej
  • Pęczek koperku
  • 500 ml bulionu
  • 100 ml śmietany  12 lub 18%
  • Sól do smaku




Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę i dokładnie ją wymieszać. Mąka szybko przybierze formę mniejszych lub większych grudek, wówczas powoli cały czas mieszając dolewać bulion. Najlepiej wykonywać tę czynność stopniowo, dolewając płyn by uzyskać najbardziej odpowiadającą nam konsystencję sosu. Sos gotować na niewielkiej mocy palnika cały czas mieszając, aż uzyskamy gładką jednolitą konsystencję. 



Do gładkiego sosu dodajemy drobno posiekany koperek, użyłam mrożonego (dobrze mieć na takie okazje zapas w zamrażalce), ale oczywiście może być świeży, a nawet suszony. Choć suszony nie jest, aż tak smaczny i aromatyczny. Sos dokładnie wymieszać z koperkiem, dodać śmietanę, doprawić solą i już nie gotować.
Sosy przygotowane w taki sposób mają taką właściwość, że pozostawione na kilka lub kilkanaście godzin nieco gęstnieją, wówczas można dolać kilka łyżek wody lub bulionu i zagotować. Nadal są pyszne, w żaden sposób nie tracą na wartości smaku.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz