Składniki
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g sera feta
- połowę lodowej lub rzymskiej sałaty
- pęczek rzodkiewek z liśćmi
- czerwona papryka
- 2 garście rzeżuchy
- 4 ząbki czosnku
- 8 łyżek oleju
- łyżka musztardy
- 5 łyżek octu winnego
- sól, łyżeczka cukru i pieprz
Przygotowanie:
Jajka obrać, sałatę poszarpać na kawałki. Rzodkiewki wraz z liśćmi oczyścić, umyć, odsączyć i pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić, przekroić na pół, usunąć pestki, miąższ pokroić w wąskie paski. Rzeżuchę opłukać i osączyć. Czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na złoty kolor na oleju. Odstawić do wystygnięcia.
Ser pokruszyć. Ocet wymieszać z musztardą, solą i cukrem, dodać olej z czosnkiem i przyprawić solą i pieprzem. Połową sosu polać liście sałaty, rzodkiewki i paprykę. Jajka podzielić na ósemki i razem z rzeżuchą ułożyć na sałatce. Posypać serem i skropić resztą sosu.
Rada:
Fetę można zastąpić żółtym serem o łagodnym smaku, np. gouda, startym na jarzynowej tarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz