Pages

niedziela, 12 lipca 2015

Lody bananowe - najprostsze



Pora roku sprzyja takim smakołykom jak lody, bo każdy pragnie odrobiny orzeźwienia. A i owoce dojrzewają tak szybko, że nie zjedzone trzeba przetwarzać. Tak było z moimi lodami, w piątek kupiłam banany, a w sobotę wyglądały już tak, że wiedziałam, że nikt ich nie ruszy. Za to lody nie dość, że przygotowuje je się dosłownie chwilę to wyszły znakomite. Jedyny minus, to że trzeba czekać, aż się zamrożą bo sama masa jest tak pyszna, że najchętniej wypilibyśmy ją w formie kotajlu. Polecam proste i super smaczne lody bananowe!



Składniki:

  • 3 banany
  • 300 ml śmietanki 30% (Mieszkańcy UK wystarczy single cream)
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina wanilii


Przygotowanie:
Obrane banany i wszystkie pozostałe składniki umieszczam w blenderze. Miksuje na gładką lejącą masę. Płyn przelewam do naczynia i umieszczam na kilka godzin w zamrażalce, Średnio co godzinę dobrze przemieszam by masa zamarzała równomiernie.

Uwaga, lody pozostawiane na noc mocno twardnieją dlatego jeśli przygotowujesz je na kolejny dzień wyciągnij je z zamrażalnika 30 minut przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz