Pages

poniedziałek, 6 lipca 2015

Nutella - torcik serowy z orzechami


Imieniny mojego męża mobilizują do przygotowania kilku pyszności. A, że żar leje się z nieba - to piec się nie chce. Mąż preferuje ciasta orzechowe i czekoladowe - cóż trzeba spełnić życzenie imieninowe. Więc ... sernik na zimno, a dokładnie torcik serowy, z dużą ilością nutelli, orzechami i kruchym spodem. Pracy przy nim jest niewiele, niestety potrzebuje czasu na schłodzenie, dlatego mimo, iż w przepisie nie ma żelatyny dobrze jest przygotować go dzień przed spożyciem. Polecam ten orzeźwiający za to słodki przysmak o intensywnym smaku nutelli i orzechów.




Składniki:
Na spód:

  • 200g dowolnych herbatników, czy kruchych ciasteczek
  • 100g masła


Ciasto:

  • 1kg twarogu mielonego
  • 2 słoiki nutelli po 400g każdy 
  • 1 paczka wafli familijnych z Jutrzenki (mogą być dowolne, ale muszą być orzechowe i mieć łącznie 180g)
  • 200g orzechów włoskich lub laskowych


Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania bazy. W tym celu w misie melaksera umieszczamy ciasteczka i mielimy na proszek, dodajemy rozpuszczone masło. Całość dobrze mieszamy by powstała konsystencja mokrego piasku. Wykładamy nim foremkę, gładzimy np. dnem szklanki i odstawiamy na 30 minut do lodówki by zaczęło się chłodzić.

W tym czasie mielimy wafelki orzechowe i mieszamy mikserem z twarogiem i nutellą. Gotową masę przekładamy na kruchy spód. Na wierzch wysypujemy pokruszone orzechy u mnie włoskie, ale oczywiście mogą być obrane laskowe. Torcik odstawimy na całą noc do lodówki by się schłodził i jednocześnie stężał na tyle by można było go z łatwością kroić na kawałki. Dekoracje wykonałam z gotowych, belgijskich chipsów czekoladowych o smaku pomarańczy.
Ciasto jest pyszne, kaloryczne, ale warte grzechu, słodkie, ale nie mdłe, wilgotne i orzeźwiające. Gorąco polecam!
Smacznego!

Rada:
Stosując się do podanych składników, można również przygotować mały torcik z połowy składników. Każdą wartośc dzieląć na dwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz