Prosta bo tylko z dwóch gatunków warzyw, ale oczywiście można ją wzbogacić dowolnymi warzywami, a nawet grzybami. Ja zrobiłam z tego co akurat miałam pod ręką, a i tak była pyszna. Przygotowana na grillowej patelni i tu znowu druga opcja bo można oczywiście w taki sam sposób przygotować ją na świeżym powietrzu. Tym bardziej, że pogoda sprzyja grillowaniu, taka sałatka z soczystych, delikatnie chrupiących warzyw, będzie doskonałym uzupełnieniem mięs lub posiłkiem samym w sobie. Polecam!
Składniki:
- 2 bakłażany pokrojone
- 3 papryki (dowolne)
- 200 g greckiego sera
- Przyprawy: sól, pieprz, chili, 2 łyżki oleju
Sos:
- 1 łyżka octu balsamicznego lub sok z cytryny
- 1łyżeczka miodu
- szczypta soli, odrobina pieprzu
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku.
Wszystkie składniki wymieszać by uzyskać sos.
Przygotowanie:
Warzywa umyć, bakłażany pokroić na grubsze plastry, a papryki na większe kawałki lub ćwiartki. Rozłożyć warzywa na talerzu skropić olejem i oprószyć solą, pieprzem i chili. Nastepnie grillować je po obu stronach, około 2 -3 minuty z każdej strony. Gotowe ułożyć na półmisku, równomiernie polać sosem i obsypać serem pokrojonym w kostkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz