Pages

wtorek, 18 sierpnia 2015

Papryki faszerowane ryżem



Papryki faszerowane ryżem mogą stanowić gotowy posiłek lub być dodatkiem np. do mięsa lub ryby. Ja podałam je z mini roladkami z mięsa mielonego w boczku. Ryż jest gotowany z curry dzięki, której nabiera żółtego koloru i zyskuje orientalny smak. Dodatkowo wzbogacam ryż porem i serem, fantastycznie się komponuje z tymi składnikami. Zapieczony ser jest po prostu pyszny, a por podobnie jak cebula dodaje potrawie bardziej intensywnego smaku i aromatu. Napełnione po brzegi papryczki są zapieczone i podane na gorąco. Polecam!




Składniki:

  • 4 dowolnego koloru papryki
  • 1 szkl. ryżu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy lub masła
  • 2 szkl wody
  • 1 nieduży por
  • 3/4 szkl. żółtego startego sera



Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy tłuszcz z przyprawami i ryżem, dokładnie mieszając przez 1-2 minuty, drewnianą łyżką, aż całość nabierze intensywnego koloru. Dolewamy wodę, możemy uzyć zimnej z kranu, ja tak robię. Ale należy mieszać co chwilę do momentu zagotowania. Od tego czasu na bardzo małej mocy palnika gotować ryż pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie, odstawić z kuchenki ryż, nie ściągać pokrywki, wręcz przeciwnie nakryć jeszcze czystą ściereczką i zostawić go na 15 minut by pochłonął całą wodę.

Por oczyścić i drobno posiekać dodać do ryżu, wymieszać. Papryki umyć, oczyścić z nasion, przeciąć wzdłuż na połówki i napełnić ryżem po same brzegi, a nawet jeśli wystarczy to z górką. Oprószyć żółtym serem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Smacznego!


Uwaga:

Jeżeli pieczemy papryki same jak w tym przypadku tylko z ryżem, dobrze jest je już na samym początku podlać 1 szklanką wody wymieszaną z 1 kostką rosołową. To sprawi, że nie będą przypiekać się od spodu i skróci się czas pieczenia. Zaś będą miękkie i soczyste.
Ja piekłam papryki z mini roladkami, które puściły sporo tłuszczu, dzieki któremu papryki również szybko doszły, a nie spiekły się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz