Pages

sobota, 22 sierpnia 2015

Sałatka z tuńczykiem


Sałatka z tuńczykiem jest bardzo smaczna, może posłużyć jako przystawka lub kolacja, a nawet lekki obiad. Można przygotować ją o każdej porze roku i na pewno sprawdzi się jeśli planujemy dzień bez mięsa, a także jeśli liczymy kalorie. To dietetyczny, zdrowy i smaczny posiłek - polecam.



Składniki:

  • sałata
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
  • 4 jajka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula


Sos francuski:

  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka francuskiej musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki kolejno wymieszać ze sobą do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji.


Sałatę umyć i osuszyć. Liście porwać na strzępy. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i każde pokroić na 4 plastry. Wszystkie pomidory pokroić na połówki, a cebulkę w piórka.
Sałatę wyłożyć na półmisek, poukładać na niej pomidory i cebulę. Tuńczyka odsączyć i również wyłożyć w kawałkach na półmisek, polać sałatkę sosem, poukładać jajka, dodatkowo oprószyć sałatkę odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz