Pages

środa, 23 września 2015

Bitki schabowe z warzywami


Bitki schabowe, przyrządziłam z warzywami, ale oczywiście można je pominąć, a dalej stosować się do przepisu. Choć na pewno kompozycja z warzywami jest o wiele bogatsza w smaku i można pominąć surówkę. Zaś mięso, jest pyszne, delikatne i kruche zanurzone w aksamitnym, brązowym sosie. Podałam wszystko z kaszą jęczmienną i smakowało znakomicie. Bitki są świetną alternatywą dla schabowych, przygotowuje się je w mgnieniu oka, a wg mnie są o wiele smaczniejsze i co najważniejsze można podać je na wiele sposobów. Nigdy się nie znudzą, dla mnie to wyśmienity obiad - polecam!





Składniki dla 4 osób:

  • Schab; ilośćc kotletów zależy od ilości osób ja przygotowałam po dwie bitki na osobę bo moi mężczyźni wiecznie są głodni, ale jedna powinna wystarczyć.
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Dodatkowo:

  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 3-4 cukinie (15-18 cm każda)

Przygotowanie:
Schab podziel na plastry, tak jak na kotlety. Każdy kotlet rozbij cienko, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie oprósz mięso solą, pieprzem i majerankiem. Obsmaż bitki z każdej strony na rozgrzanym oleju. Przełóż je do większego garnka. 



Cebule obierz i pokrój w piórka lub drobniej. Cukinie umyj i pokrój w grubą kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na kawałki. 


Na tłuszczu po mięsie  zeszklij cebulę, dodaj cukinie, obsmaż, a na końcu dodaj pomidory. Zalej 400 ml zimnej wody i całość zagotuj. Przełóż do bitek i duś pod przykryciem 20 minut. Mąkę rozprowadź w 1/3 szklanki zimnej wody i dodaj do mięsa. Dokładnie wymieszaj i razem duś 3 minuty. Jeśli trzeba dopraw sos solą i pieprzem.


Podawaj na ciepło z kaszą, ziemniakami, makaronem a nawet z pieczywem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz