Pages

sobota, 26 września 2015

Czekoladowe babeczki z maślanym kremem orzechowym


Czekoladowe babeczki z maślanym kremem orzechowym to fantastyczny duet dla miłośników czekolady i masła orzechowego. Babeczki są wyśmienite mocno czekoladowe ale niezbyt słodkie, za to pulchne i wilgotne. Zaś krem gra rolę dopełniacza jest mocny orzechowy i słodki zarazem, dosładza ciasto, sprawia, że jest bardziej atrakcyjne i nietuzinkowe w smaku. Czekoladowe babeczki przygotowuje się z ogromną łatwością i sądzę, że dzieciaki będą nimi również zachwycone. Polecam!




Składniki:

  • 120 g pszennej mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka


Maślny krem orzechowy

  • 150 g miękkiego masła
  • 180 g masła orzechowego
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka


Dodatkowo

  • chipsy z białej i ciemnej czekolady do dekoracji
  • 12 papierowych papilotek




Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. W osobnym naczyniu połączyć wszystkie mokre składniki dodać do nich rozpuszczone masło. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać by powstała jednolita, czekoladowa konsystencja.
Do każdej papilotki wlać po około 2 łyżki ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ułożyć na kratce by wystygły.

Krem
Oba masła ucierać ze sobą mikserem, aż powstanie puszysta masa. Następnie powoli dodawać cukier i miksować razem około 5 minut, aż cały cukier zostanie wchłonięty przez masło. Na sam koniec cały czas miksując, stopniowo dolać 2 łyżki mleka. Miksować jeszcze przez chwilę by krem miał delikatną strukturę.

Krem przełożyć do worka cukierniczego, ozdobić babeczki i dodatkowo udekorować chipsami czekoladowymi.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz