Czekoladowe babeczki z maślanym kremem orzechowym to fantastyczny duet dla miłośników czekolady i masła orzechowego. Babeczki są wyśmienite mocno czekoladowe ale niezbyt słodkie, za to pulchne i wilgotne. Zaś krem gra rolę dopełniacza jest mocny orzechowy i słodki zarazem, dosładza ciasto, sprawia, że jest bardziej atrakcyjne i nietuzinkowe w smaku. Czekoladowe babeczki przygotowuje się z ogromną łatwością i sądzę, że dzieciaki będą nimi również zachwycone. Polecam!
Składniki:
- 120 g pszennej mąki
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 150 ml mleka
Maślny krem orzechowy
- 150 g miękkiego masła
- 180 g masła orzechowego
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo
- chipsy z białej i ciemnej czekolady do dekoracji
- 12 papierowych papilotek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. W osobnym naczyniu połączyć wszystkie mokre składniki dodać do nich rozpuszczone masło. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać by powstała jednolita, czekoladowa konsystencja.
Do każdej papilotki wlać po około 2 łyżki ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe ułożyć na kratce by wystygły.
Krem
Oba masła ucierać ze sobą mikserem, aż powstanie puszysta masa. Następnie powoli dodawać cukier i miksować razem około 5 minut, aż cały cukier zostanie wchłonięty przez masło. Na sam koniec cały czas miksując, stopniowo dolać 2 łyżki mleka. Miksować jeszcze przez chwilę by krem miał delikatną strukturę.
Krem przełożyć do worka cukierniczego, ozdobić babeczki i dodatkowo udekorować chipsami czekoladowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz