Zupa z cukinią to pomysł na pełnowartościowy i pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Dodatkową zaletą tej zupy jest fakt, że możemy przygotować ją na dwa sposoby tzn. w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pysznych kąsków z kurczaka. Zupa w każdym przypadku jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu - polecam!
Składniki dla 4 osób:
- 2 cukinie około 20 cm każda
- 2 papryki
- seler naciowy
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- mała miseczka fasolki szparagowej
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 l bulionu może być z kostki
- olej do smażenia
To wszystko w wersji wegetariańskiej.
Dla mięsożerców dodatkowo
- 1 podwójna pierś z kurczaka bez skóry
- 2-3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Warzywa poza czosnkiem i cebulą należy oczyścić, umyć i pokroić w grubszą kostkę. Normalnie nie obieram cukinii, ale ta niestety miała brzydką skórkę więc się jej pozbyłam. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki.
Warzywa zalać bulionem, a potem uzupełnić wodą, tyle by całkowicie były nią przykryte.
Gotować 15 minut pod przykryciem, jeśli zupa jest za gęsta dolać jeszcze trochę wody i doprawić.
W wersji bezmięsnej zeszklić cebulkę, pokrojoną w kostkę i przesmażyć ją chwilę z drobno posiekanym czosnkiem, dodać do zupy i gotować jeszcze 10 minut by fasolka była miękka - zupka gotowa.
W wersji z kurczakiem:
Tak samo jak w pierwszym przypadku postępujemy z warzywami. Gotujemy je 15 minut. W międzyczasie myjemy mięso i kroimy w kostkę. Cebulkę pokrojoną w kosteczkę wraz z drobno posiekanym czosnkiem przesmażamy na łyżce oleju. Dodajemy mięso, skrapiamy obficie sosem sojowym i smażymy chwilę by straciło całkowicie swój surowy kolor. Usmażone przekładamy do garnka z zupą. Wszystko razem doprawiamy i gotujemy jeszcze 10 -15 minut by fasolka była miękka
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz