Pages

wtorek, 8 września 2015

Zupa warzywna z cukinią


Zupa z cukinią to pomysł na pełnowartościowy i pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Dodatkową zaletą tej zupy jest fakt, że możemy przygotować ją na dwa sposoby tzn. w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pysznych kąsków z kurczaka. Zupa w każdym przypadku jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu - polecam!




Składniki dla 4 osób:

  • 2 cukinie około 20 cm każda
  • 2 papryki
  • seler naciowy
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • mała miseczka fasolki szparagowej
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 l bulionu może być z kostki 
  • olej do smażenia

To wszystko w wersji wegetariańskiej.

Dla mięsożerców dodatkowo

  • 1 podwójna pierś z kurczaka bez skóry
  • 2-3 łyżki sosu sojowego


Przygotowanie:
Warzywa poza czosnkiem i cebulą należy oczyścić, umyć i pokroić w grubszą kostkę. Normalnie nie obieram cukinii, ale ta niestety miała brzydką skórkę więc się jej pozbyłam. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki.
Warzywa zalać bulionem, a potem uzupełnić wodą, tyle by całkowicie były nią przykryte. 
Gotować 15 minut pod przykryciem, jeśli zupa jest za gęsta dolać jeszcze trochę wody i doprawić. 
W wersji bezmięsnej zeszklić cebulkę, pokrojoną w kostkę i przesmażyć ją chwilę z drobno posiekanym czosnkiem, dodać do zupy i gotować jeszcze 10 minut by fasolka była miękka - zupka gotowa.



W wersji z kurczakiem:
Tak samo jak w pierwszym przypadku postępujemy z warzywami. Gotujemy je 15 minut. W międzyczasie myjemy mięso i kroimy w kostkę. Cebulkę pokrojoną w kosteczkę wraz z drobno posiekanym czosnkiem przesmażamy na łyżce oleju. Dodajemy mięso, skrapiamy obficie sosem sojowym i smażymy chwilę by straciło całkowicie swój surowy kolor. Usmażone przekładamy do garnka z zupą. Wszystko razem doprawiamy i gotujemy jeszcze 10 -15 minut by fasolka była miękka
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz