Pages

poniedziałek, 30 listopada 2015

Najprostsza domowa szynka ze schabu



Pewnie zastanawiacie się czy warto robić domowe szynki skoro w sklepach wszystko jest i można kupić różnorodne po kilka plasterków. Pewnie, że warto! Nie mówię by całkowicie przestawić się na domowe wędliny, choć oczywiście można, ale przynajmniej od czasu, do czasu lub na specjalne okazje. Od razu wyczujecie różnice. Domowa szynka jest zupełnie inna w smaku, o wiele bardziej soczysta i przede wszystkim z satysfakcją wiemy co jemy.A przygotowanie jej nie stworzy nikomu problemu. Polecam!





Składniki:

  • 1,5 kg schabu


Marynata:

  • 2 litry wody
  • 4 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, rozgniecionego w moździerzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 7 kulek ziela angielskiego
  • 1/2 główki czosnku, wszystkie ząbki przekrojone na pół


Dodatkowo:

  • 4 kopiaste łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka papryki
  • sznurek lub siatka wędliniarska




Przygotowanie:

Wszystkie składniki na marynatę umieszczam w garnku, zagotowuje i od razu ściągam garnek z kuchenki by marynata przestygła.

Mięso w miarę zgrabnie, obwiązuje z całej siły sznurkiem. Zanurzam w chłodnej marynacie i odstawiam na 12 godzin do lodówki.
Na drugi dzień dodaję majonez i paprykę i znów zagotowuje. Od momentu gotowania gotuje schab 5 minut nie dłużej, na minimalnej temperaturze palnika.

Znów odstawiam na całą noc, a na drugi dzień powtórnie zagotowuję i na najmniejszej mocy gotuję kolejne 5 minut, i odstawiam na noc w chłodne miejsce.



Kolejnego dnia wyciągam schab z marynaty, ściągam sznurek i osuszam papierowym ręcznikiem.
Kroję na cienkie plastry i podaje na kanapkach jako pyszną wędlinę.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz