Pages

środa, 27 stycznia 2016

Gołąbki bez zawijania



Gołąbki bez zawijania robi się na kilka sposobów. W każdym przypadku jest to zdecydowanie prostsza i szybsza wersja klasycznych gołąbków. Różnica polega na tym, że zamiast bawić się i zawijać mięso w kapustę, to drobno ją szatkujemy i przygotowujemy masę mięsną wraz z nią. By wszystko trwało znacznie krócej użyłam kapusty włoskiej, jest delikatniejsza, szybciej się gotuje i wg mnie gołąbki są smaczniejsze. Podane  w tradycyjny sposób w sosie pomidorowym. Zawsze gdy robię gołąbki, obojętnie czy klasyczne czy takie przygotowuje ich znacznie więcej, a potem zamrażam, tym sposobem mam drugi gotowy obiad na zabiegany dzień. Polecam!




Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (ja zmieliłam łopatkę)
  • mała główka włoskiej kapusty (jeśli biała to 300-400g)
  • 200 g ryżu (2 woreczki)
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki kaszki manny
  • 1 cebula
  • pieprz i sól do smaku


Ponadto:

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów i olej do smażenia


Do sosu:

  • 1 kostka bulionowa
  • 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru (by sos nie był bardzo kwaśny), sól i odrobina chili



Przygotowanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Kapustę drobno poszatkować, oprószyć 1 łyżeczką soli i odstawić do czasu aż ryż wystygnie. (Ja dla ułatwienia i by było jeszcze szybciej, wszystko szatkuje malakserem, chwila i gotowe. Jeśli posiadacie to zachęcam do spróbowania.)

Mięso wymieszać z kapustą, ryżem, kaszą manną, cebulą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiany kolor.

Usmażone gołąbki przełożyć do garnka zalać 1 litrem wody i doprowadzić do wrzenia.
Gdy woda się zagotuje dodać kostkę i koncentrat pomidorowy. Gotować na małym ogniu 30 minut pod przykryciem.

Po tym czasie rozprowadzić mąkę w 1/2 szklanki wody, wymieszać dokładnie by nie było grudek. Zwiększyć moc palnika i wlać mąkę by zagęścić sos. Od razu mieszać by nie powstały grudki. Dla ułatwienia, można wyjąć z garnka mięso, wówczas łatwiej się miesza. Zagotować i doprawić do smaku. Potem z powrotem włożyć mięso by przeszło smakiem sosu. Podawać z ziemniaczkami - jest pyszne.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz