Grunt to pożywne śniadanie, które nas rozbudzi i doda energii na cały dzień. Taka właśnie jest owsianka na tyle sycąca byśmy mieli dość siły ruszyć do działania i na tyle lekka byśmy nie byli ospali. Przygotowałam ją w wersji dietetycznej tzw. fit, mimo to jest bardzo smaczna, jedyną słodycz czerpie z banana, a dla uatrakcyjnienia dodałam kilka orzechów nerkowca. Polecam.
Składniki:
- 1 szklanka odtłuszczonego mleka
- 4 łyżki płatków owsianych
- szczypta soli
- 1 dojrzały banan, takie są słodkie
- 5 orzechów nerkowca
- do smaku można dodać 1/2 łyżeczki cynamonu ale nie jest to konieczne
Przygotowanie:
Na dno rondelka wlewam 3 łyżki wody i wstawiam na kuchenkę, gdy woda zacznie wrzeć dodaje mleko i szczyptę soli. Do gotującego się mleka dodaje płatki, zmniejszam moc palnika i gotuję płatki około 4-5 minut, aż zgęstnieją i zrobią się miękkie.
Przelewam gotową owsiankę do miseczki dodaje pokrojonego w plasterki banana i orzechy. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz