Roladki z łososia nadziewane sałatką to przepyszna kompozycja. Sałatka jest odrobinę słodka dzięki kukurydzy, ale przełamana ogórkiem, świetnie łączy się ze smakiem wędzonego łososia. Całość wyostrza połączenie niewielkiej ilości chrzanu z majonezem. Roladki przygotowuje się szybko i prosto, z pewnością nikomu nie sprawią trudności, a zachwycą smakiem. Świetnie nadają się na świąteczny stół lub kolację ze znajomymi.
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia w plasterkach
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pęczek posiekanego szczypiorku lub drobno posiekana biała część pory
- 1 puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu i 1 łyżka chrzanu
- sól i pieprz do smaku
- do dekoracji limonka i natka pietruszki
Przygotowanie:
Łososia rozkładamy na deseczce.
Do miski wsypujemy odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę jajka, ogórki oraz szczypior.
Majonez łączymy z chrzanem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy do sałatki.
Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rozkładamy sałatkę na plastry łososia i zwijamy w rulonik formując roladki.
Ozdabiamy plasterkami limonki natką pietruszki.
Roladki smakują najlepiej na zimno, dlatego warto je schłodzić przed podaniem w lodówce.
Smacznego!
Nie kojarzę abym miała okazję przygotowywać takie roladki, ale wyglądają one bardzo apetycznie. Ja również szaleję za przepisem na łososia z https://mowisalmon.pl/przepisy/grzanki-z-boczniakami-plastrami-lososia-mowi-orzechami-laskowymi-nacia-pietruszki-i-miodem/ i jak tylko nadarza się okazja to oczywiście go przyrządzam.
OdpowiedzUsuń