Pages

piątek, 22 kwietnia 2016

Kotlety wieprzowe po tajsku



Kotlety wieprzowe po tajsku są naprawdę rewelacyjne i proste w przygotowaniu do tego stopnia, że skoro zaskoczył nas nimi mój syn to każdy facet jest w stanie je zrobić. Przygotowuje je się bardzo szybko, a smak jest zaskakującą smaczny łączy w sobie standardowy schab ze wspaniałym smakiem kokosa i orzechów ziemnym. Mięso wieprzowe w sosie orzechowym smakuje tak obłędnie, że nawet dzieci je uwielbiają. Polecam!




Składniki na 4 kotlety:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju 
  • 4 kotlety schabowe bez kości o grubości 1 cm
Sos orzechowy
  • 75 ml bulionu z kurczaka lub z kostki
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
  • 4 łyżki posiekanej dymki
  • 1 papryka pokrojona w paski
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych (fistaszków) obranych i drobno posiekanych




Przygotowanie:

Na talerzu wymieszać mąkę, kumin, sól i pieprz. Obtoczyć z obu stron kotlety i strzepnąć nadmiar mąki.
Na dużej patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu usmażyć kotlety, po 4 minuty z każdej strony.
Wymieszać wszystkie składniki na sos, gotować na małym ogniu dwie minuty aż zgęstnieje.

Ułożyć mięso na głębokim półmisku polać sosem i oprószyć dymką, papryką i orzechami. Podawać najlepiej z ryżem albo z tajskim makaronem ryżowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz