Pages

niedziela, 10 kwietnia 2016

Zupa jarzynowa



Zupa jarzynowa jest najsmaczniejsza w czerwcu, kiedy są już młode warzywa wyrośnięte w naturalny sposób na słońcu, pachną i smakują cudownie. Ale ponieważ zupy jadamy przez cały rok zjadamy też stare warzywa lub mrożonki. W zależności jaką mieszankę wykorzystamy smak się nieco zmieni ale i tak zupa będzie bardzo smaczna. Najbardziej lubię zupę z dodatkiem zielonych warzyw i na taką Was zapraszam jest wyśmienita w wersji wegetariańskiej.



Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • por
  • mały brokuł
  • 30 dag brukselki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczka cukru
  • sól i magi w płynie do smaku
  • 125 ml śmietany 18% (niekoniecznie)


Można dodać jeszcze trochę fasolki szparagowej albo groszku.

Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać pokroić w kostkę, brukselkę wystarczy na połówki, a brokuł na różyczki. Wszystkie warzywa umieścić w garnku zalać 1,5 litra wody, dodać 1,5 łyżeczki soli i cukru, gotować około 30 minut do miękkości warzyw. Gdy warzywa się ugotują dodać natkę pietruszki i koperek, doprawić do smaku magi lub jeszcze solą, nie gotować. Zupę jarzynową podajemy zabieloną śmietaną lub czystą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz