Pasta z awokado i jajek smakuje po prostu obłędnie, a przy tym jest niesamowicie zdrowa, bogata w naturalne tłuszcze. Pastę nakładam bezpośrednio na pieczywo pomijając smarowanie masłem, bo jest sycąca i smaczna, wspaniała na śniadanie, a nawet do pojemniczka np. do pracy. Dodatkowo kanapeczki można udekorować zieleniną lub jak ja dodać troszkę nowalijek i innych warzyw. Polecam.
Składniki;
- 1 dojrzałe awokado
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek Jak użyłam o smaku czosnku ale może być zwykła.
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie żeby nie ściemniało awokado)
- dodatkowe warzywa do kanapek (opcjonalnie wg uznania)
Przygotowanie:
By zrobić tą pastę można użyć ręcznego blendera lub zwyczajnie rozgnieść widelcem.
Zaczynamy od obrania awokado. Każdy ma swój sposób na obieranie owoców, a jeśli jeszcze nie macie własnego polecam mój jest naprawdę prosty. Nacinam ostrym nożem awokado, głęboko aż do pestki zataczając koło wokół jej osi. Następnie przekręcam połówkami awokado w przeciwnych kierunkach i natychmiast polówki się rozdzielają. Biorę jedną połówkę i zahaczając skórkę o brzeg szklanki, kieruję dłoń z owocem w dół. Owoc oddziela się od skórki i wpada w całości do szklanki. Tak samo robię z drugą połówką. Usuwam pestkę, która się oddziela, owoc przekładam do miseczki by łatwiej było go rozgnieść.
Jeżeli nie planujecie od razu zjeść pasty warto natychmiast dodać sok z cytryny wówczas awokado nie ściemnieje. Rozgniatamy owoc z cytryną na jednolitą masę dodajemy jajka i również je rozgniatamy, łącząc wszystko razem. Oprószamy solą, pieprzem, dodajemy oliwę i odstani raz dokładnie mieszamy by pasta była dobrze doprawiona.
Pozostaje już tylko posmarować kanapki i można się delektować.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz