Z tego co mi wiadomo to lazania jest potrawą o włoskich korzeniach ale ja rozsmakowałam się w niej będąc na Teneryfie. Absolutnie nigdzie nie jadłam smaczniejszej. I choć jedzenie w tej części świata nie specjalnie mi smakowało to lazania była wyborna. Podawana w niewielkich ceramicznych naczyniach prosto z piekarnika aż bulgotała wierzchnia jej warstwa. Ach cóż to był za smak. Wspaniała kompozycja, wyrazisty smak mięsa, delikatny makaron i mnóstwo sosu, który w wyniku pieczenia połączył kremowy beszamel z pomidorami. Musicie koniecznie spróbować. Polecam!
Składniki:
- 300 g makaronu lasagne
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
- 3-4 marchewki, obrane i starte na tarce
- 2-3 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- sól (ok 1 łyżeczki), świeżo zmielony pieprz (1/3 łyżeczki) i bazylia (1,5 łyżki)
- 200 g startego żółtego sera
- 2 puszki pomidorów (800 g) w kawałkach (ewentualnie 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, wymieszanego w 1/2 l wody)
- 1 łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy
Sos beszamelowy
- 40 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 600 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku
Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę i lekko podsmażam. Stopniowo dolewam mleko cały czas energicznie mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Gotuję chwilę by sos zgęstniał i doprawiam do smaku. Gdyby jednak ktoś miał problemy z grudkami, gotowy sos można zblendować by pozbyć się grudek.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulkę i chwilę smażę do zeszklenia. Następnie dodaje marchew, smażę kolejne 2-3 minuty i dokładam mięso. Smażę tak długo aż straci swój surowy kolor.
Wlewam pomidory, oprószam solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duszę wszystko pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie ściągam z kuchenki i jeśli trzeba jeszcze doprawiam do smaku.
Formę do lazani (32/22) smaruje masłem. Na dnie układam szczelnie makaron tak by pokrył całe dno. Kawałki lazani mogą odrobinę nachodzić na siebie.
1/3 mięsa wraz z pomidorami wlewam na makaron i równomiernie rozsmarowuję. Polewam 1/3 sosu beszamelowego.
Ponownie rozkładam makaron, całkowicie zasłaniając wcześniejsze warstwy. Polewam 1/2 mięsa i 1/2 sosu beszamelowego.
Na koniec rozkładam makaron, mięso, sos i całość oprószam żółtym serem.
Lazanie wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekam przez 35 minut by ser się całkowicie rozpuścił i zarumienił.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz