Polecam również inne zupy w wersji z pulpecikami. Zimową porą gotuję jarzynową z mrożonek, pulpecikami i dużą ilością koperku. Dokładnie wg przepisu tylko z innych warzyw i przypraw. Jest również pyszna.
Składniki na pulpety:
- 700 g mięsa mielonego (najlepsze będzie najmniej tłuste np. drobiowe)
- 2 jajka
- 3-4 łyżki bułki tartej
- mąka do obtoczenia
- sól i pieprz do smaku
Z mięsa wyrobić masę na pulpety, dobrze doprawić, formować małe kuleczki, obtaczać w mące i odkładać na deseczkę.
W garnku wstawić 2 l wody z 1 łyżką soli. Pulpety wrzucać na wrzątek i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Gotowe wyłowić łyżką cedzakową i odstawić.
Składniki na zupę:
- 3 cukinie
- 2 papryki
- 2 szalotki można zastąpić zwykłymi cebulami
- 4 średniej wielkości marchewki
- 3 pojedyncze łodygi selera naciowego
- 1 puszka pomidorów w kawałkach lub 4-5 pomidorów sparzonych bez skórki i pokrojonych na kawałki
- 1 łyżka oleju
- sól do smaku
- 1 łyżka przyprawy do potraw meksykańskich (zamiennie pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, odrobina papryki)
Ponadto:
- 50 g startego parmezanu i 1/2 pęczka drobno posiekanego koperku
Przygotowanie:
Marchew i cebulę obieram, pozostałe warzywa myje i kroje na kawałeczki, marchewkę na bardzo cienkie talarki. Przesmażam na oleju około 5 minut i wrzucam do wywaru po pulpetach.
Dolewam jeszcze około 1-2 szklanki wody w zależności jak gęstą preferujecie zupę i gotuje na średnim ogniu 10 minut. Dodaje pomidory, przyprawę do potraw meksykańskich i gotuje kolejne 15 minut.
Na koniec dodaję z powrotem ugotowane pulpeciki, doprawiam solą. Każdemu na talerzu oprószam startym parmezanem i drobno posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz