Pages

niedziela, 7 sierpnia 2016

Jajka faszerowane awokado i papryką


Jajka faszerowane awokado i papryką bardzo smaczne i na pewno ładnie się prezentują. Można przygotować je na zwykłe śniadanie, a nawet wielkanocne czy kolacje. Wszyscy zjedzą je ze smakiem awokado w tym przypadku zastępuje całkowicie majonez, dzięki czemu ta propozycja ja absolutnie fit, dietetyczna i zdrowa. Polecam.


Składniki:

  • Dowolna ilość jajek (ja miałam aż 12)
  • 1 dojrzałe jajko
  • 1/2 -1 papryki czerwone (jeśli mało jajek to tylko pół, jeśli więcej można zużyć całą)
  • 1/2-1 cebula (jeśli mało jajek to tylko pół, jeśli więcej można zużyć całą)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • Ponadto do dekoracji odrobina natki pietruszki, koperku i kilka rzodkiewek



Jajka ugotować na twardo, można się posłużyć przepisem na jajko bez tajemnic.
Ugotowane, obrać przekroić na połówki, a żółtka odłożyć do miseczki.
Do żółtek dodać obrane awokado, sok z cytryny i zmiażdżyć widelcem na gładką pastę.
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, opłukać i pokroić na drobną kosteczkę, dodać do pasty.
Cebulę obrać i również pokroić na drobną kosteczkę, dodać do pasty. Oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Napełnić jajka farszem ze sporą górką. Udekorować rzodkiewką, natka pietruszki i koperkiem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz