Pages

piątek, 12 sierpnia 2016

Pierogi z jagodami


Pierogi z jagodami, a dokładniej borówkami. Uwielbiam pierogi, więc korzystając z sezonu tym razem pyszne pierogi owocowe z dodatkiem śmietany i wanilii. Podstawą pierogów to oczywiście ciasto. Od niego zależy czy będą smaczne i jak szybko się z nimi uporami. A jak już Wam wielokrotnie wspominałam moje ciasto jest najlepsze. przygotowuje je się w mgnieniu oka, a i smakuje wybornie do tego jest mięciutkie, pulchne i sprężyste. Dlatego tak chętnie do niego wracam i robię pierogi w różnych smakach. Co i Wam gorąco polecam :)



Ciasto na pierogi przygotowane wg tego przepisu. Zawsze stosuje ten sam :)

Nadzienie z jagód:

  • Ponadto potrzebujemy około 600 g borówek (na około 50 sztuk pierogów)
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki gęstej śmietany 12 lub 18%
  • 2 łyżki cukru z wanilią domowej roboty lub 2 cukry waniliowe




Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy dokładnie tak samo jak na pierogi z serem wg przepisu powyżej. Jagody zasypujemy 2 łyżkami cukru, dokładnie mieszamy.
Na każdy krążek nakładamy łyżkę jagód. Jeśli jak ja, robicie z borówek to wystarczy po 5, maksymalnie 6 sztuk. Borówki są znacznie większe i 5 sztuk sprawia, że pieróg jest fajny, pełny, a łatwo się go skleja.
Pierogi sklejamy, jeśli nie macie wprawy można to zrobić widelcem.
W szerokim garnku wstawić wodę z 1 łyżeczką soli. Pierogi gotować partiami około 2-3 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu.
Wyjmować łyżą cedzakową.



Śmietanę wymieszać z waniliowym cukrem. Podawać pierogi z kilkoma kleksami przygotowanej śmietany.
Można także podawać pierogi z masłem lub sosem owocowym, ale wg mnie jagodowe najsmaczniejsze są ze śmietaną.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz