Ciasto na pierogi przygotowane wg tego przepisu. Zawsze stosuje ten sam :)
Nadzienie z jagód:
- Ponadto potrzebujemy około 600 g borówek (na około 50 sztuk pierogów)
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki gęstej śmietany 12 lub 18%
- 2 łyżki cukru z wanilią domowej roboty lub 2 cukry waniliowe
Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy dokładnie tak samo jak na pierogi z serem wg przepisu powyżej. Jagody zasypujemy 2 łyżkami cukru, dokładnie mieszamy.
Na każdy krążek nakładamy łyżkę jagód. Jeśli jak ja, robicie z borówek to wystarczy po 5, maksymalnie 6 sztuk. Borówki są znacznie większe i 5 sztuk sprawia, że pieróg jest fajny, pełny, a łatwo się go skleja.
Pierogi sklejamy, jeśli nie macie wprawy można to zrobić widelcem.
W szerokim garnku wstawić wodę z 1 łyżeczką soli. Pierogi gotować partiami około 2-3 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu.
Wyjmować łyżą cedzakową.
Śmietanę wymieszać z waniliowym cukrem. Podawać pierogi z kilkoma kleksami przygotowanej śmietany.
Można także podawać pierogi z masłem lub sosem owocowym, ale wg mnie jagodowe najsmaczniejsze są ze śmietaną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz