Pages

czwartek, 1 września 2016

Pieczarki zapiekane z kremowym serem


Pieczarki zapiekane z kremowym serem to fantastyczna przekąska. Moja rodzina uwielbia zapiekane pieczarki, dlatego z przyjemnością przyrządzam je w rożnych wersjach. Tym razem duże pieczarki portobello z pysznym nadzieniem serowym. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę i wystarczy zapiec by rozkoszować się fantastycznym smakiem. Tak przyrządzony grzyb ma wyrazisty smak, a rozpływający się ser zdecydowanie podkreśla jego walory. Pieczarki sprawdzą się na imprezach, kolacjach czy jako dodatek do obiadu. Polecam, są pyszne :)




Składniki:

  • 4 pieczarki portobello
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli ewentualnie parmezanu
  • 4 łyżki startego żółtego sera typu cheddar
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku


Piekarnik nagrzać do 200°C. Grzyby oczyścić wilgotnym ręcznikiem papierowym i ułożyć na blaszce. Bułkę tartą wymieszać z mozzarellą, 1/4 łyżeczką soli. Dodać mniej więcej tyle samo świeżo startego pieprzu, ponownie wymieszać i napełnić kapelusze. Z wierzchu posypać startym żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 -30 minut aż będą zarumienione.

Uwaga:
Jeżeli lubicie ostrzejsze przekąski, proponuję przed napełnieniem grzybów serem, wysmarować je w środku 1 małą łyżeczką musztardy. Doda ona niezłego kopa i wyostrzy smak.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz