Sernik mascarpone z karmelizowanymi gruszkami, to wspaniałe ciasto, bardzo odpowiednie na tą porę roku by wykorzystać owoce późnego lata i jesieni. Sernik jest lekki niczym puch, o wiele lżejszy niż z twarogu i znacznie delikatniejszy. Niesamowicie smaczny! Wspaniale łączy się z zatopionymi w nim gruszkami, a całość wieńczy otaczające je kruche, czekoladowe ciasto. Łatwo się kroi i wyciąga z formy mimo, że nie jest odpinana. Polecam ten wypiek szczególnie miłośnikom delikatnych, nie przesłodzonych ciast.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g maki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 125 g zimnego masła
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 żółtka
- szczypta soli
- Ponadto 1 łyżka masła do wysmarowania formy o średnicy 21-23 cm. Moja ma dno węższe i rozchodzi się ku górze.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Można to zrobić przy użyciu miksera lub ręcznie. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć wysmarowaną masłem formę lub zwyczajnie wykleić ciastem. Ponakłuwać gęsto widelcem.
Nadzienie:
- 4-5 dużych, dość twardych gruszek
- 60 g masła
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokroić na połówki, a nawet jeśli jest duża na 3 części.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem i kiedy powstanie płynny, brązowy karmel dodać gruszki. Skropić sokiem z limonki. Smażyć na niewielkiej mocy palnika przez dwie minuty cały czas obtaczając owoce w karmelu. Odstawić by przestygły.
Sernik:
- 2 serki mascarpone (250 g każdy)
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- cukier puder do oprószenia, dodatkowo dodałam kilka borówek do dekoracji.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Krótko by zbytnio nie napowietrzyć sernika.
Przygotowanie:
Do wyłożonej ciastem formy włożyć gruszki wraz z sosem, który puściły i karmelem. Owoce rozmieścić na całym dnie. Zalać masą serową i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i dopiec kolejne 15 minut.
Sprawdzamy czy ciasto jest już dobre, powinno być całkowicie ścięte na środku.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz