Pages

piątek, 29 listopada 2013

Pieczone udka z czerwoną cebulą i ziemniakami


Niezwykle prosty, domowy obiad. W czasach kiedy bez przerwy jesteśmy zabiegani jest idealny,szybki, smaczny i zdrowy. Gorące pieczone ziemniaczki z delikatnym posmakiem cebuli i przypraw z kurczaka, do tego udka ze skórką tak chrupiącą, że aż ślinka cieknie. Wszystko bardzo soczyste i dobrze doprawione.
Proporcje dla 3 - 4 osób




Składniki:

  • kg udek z kurczaka (7-8 sztuk)
  • 2 czerwone cebule
  • 1- 1,2 kg obranych ziemniaków (10-12 sztuk)
  • 2 łyżki oleju, 1 łyżka wody
  • płat foli do przykrycia brytfanny, niepotrzebny jeśli mamy zamykaną, albo rękaw foliowy do pieczenia
  • przyprawy: curry, słodka papryka, chili, czosnek, imbir, pieprz czarny, sól



Przygotowanie:


W miseczce przygotowujemy marynatę z oleju, wody i wszystkich przypraw mniej więcej po pół łyżeczki z każdej. Umyte mięso układamy w brytfannie wraz z obranymi ziemniakami i cebulą pokrojoną w talarki.
Całość smarujemy marynatą. Wkładamy pod przykryciem do piekarnika na godzinę w temperaturze 200 C.
Jeśli nie mamy naczynia z pokrywką, ja używam folii do pieczenia lub folii aluminiowej. Dokładnie przykryć naczynie i zrobić 3 niewielkie dziurki do odparowania. Dzięki temu nasze mięso będzie soczyste i chrupiące zarazem. Po niecałej godzinie (50 minut) ściągamy folie i jeśli uznamy, że mięso jest za mało spieczone można jeszcze dopiec 10 -15 minut bez foli, będzie bardziej chrupiące.

Życzę smacznego - pyszny obiad, można podawać z zimnym bukietem surówek lub warzywnym krokodylem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz