Pages

niedziela, 1 grudnia 2013

Pasta z wędzonej makreli


Kwintesencja smaku w prostocie jaką jest pasta z makreli. Prosta, smaczna, bardzo zdrowa idealna do pieczywa, tostów i krakersów. Kolejna przekąska znana mi z czasów mojego dzieciństwa. Śmiało polecam wszystkim wegetarianom, oczywiście miłośnikom mięsa również, stanowi miłą odmianę od codzienności. Nadaje się również na party podawana z nachos lub na krakersach. Smakuje dorosłym i dzieciom.



Składniki: to jest dość duża porcja powiedzmy na kanapeczki na dwa dni, lub małe party, jeśli chcemy całą pastę zużyć od razu wystarczy zmniejszyć składniki o połowę.


  • 2 średniej wielkości makrele
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • 4 średniej wielkości kiszone ogórki
  • 4 kopiaste łyżki majonezu
  • pieprz do smaku








Przygotowanie:
Makrele obieramy ze skóry rozkładamy na płasko i dokładnie wybieramy szkielet wraz ze wszystkimi ośćmi.
Jeśli mamy obawy, że nie wybraliśmy wszystkich, możemy dodatkowo zemleć rybę. Oczyszczona rybę wkładamy do miski i kilkanaście razy przewracając i dociskając na wszystkie strony miażdżymy widelcem.




Dodajemy majonez i ponownie mieszamy z rybą.Cebulę, ogórki i jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby. 




Na koniec dodać odrobinę pieprzu i jeszcze raz wymieszać. Ryba jest dość słona sama w sobie, ogórki również, więc nie musimy dosalać. Gotowe!
Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz