Składniki:
Piec należy w temp 200 C 10 -12 minut w zależności od piekarnika. Upieczone są wówczas gdy mają ładny rumiany kolor.
Uwaga
·
Mąka 350g - 2 i 1/4szkl
·
2 jajka
·
Cukier 200g - niecała szklanka
·
Cukier wanilinowy
·
Miód naturalny lub sztuczny 70g - 1/4 szkl (ze sztucznym miodem zdecydowanie bardziej miękkie)
·
Mało lub margaryna 50g - 4łyżki
·
Przyprawa do pierników 1 opakowanie
·
Soda 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać z sodą na
stolnicę, posiekać z masłem, dodać jaja, cukier, cukier wanilinowy, podgrzany
miód by był lejący, ale nie gorący, przyprawę do pierników i zagnieść ciasto.
Podsypując mąką by nie kleiło się do blatu rozwałkować na grubość około 3-4
milimetrów. Wykrawać foremkami ciasteczka i układać na wyłożonej pergaminem
blaszce. By pierniczki po upieczeniu były ładne błyszczące należy posmarować je
roztrzepanym białkiem. Jeżeli zamierzamy pierniczki lukrować lub dekorować,
smarowanie białkiem można pominąć. Ciasteczka układamy na blasze w odstępach co
najmniej półtora centymetra by nie posklejały się w czasie pieczenia.
Piec należy w temp 200 C 10 -12 minut w zależności od piekarnika. Upieczone są wówczas gdy mają ładny rumiany kolor.
Uwaga
Pierniczki z przeznaczeniem na
ozdoby choinkowe lub prezenty po wykrojeniu z surowego ciasta należy po nakłuwać
na górze słomką by powstała dziurka na
sznureczek do zawieszenia.
Tutaj znajdziecie kolejny przepis
na pierniczki po staropolsku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz