Pages

poniedziałek, 11 listopada 2013

Pierniczki na Boże Narodzenie

Wyjątkowo smaczne, kruche pierniczki. Wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, fantastyczne jako świąteczny prezent w dodatku można je przechowywać nawet 2 miesiączce, wystarczy zapakować do puszki lub papierowej torby.





Składniki:
·         Mąka 350g - 2 i 1/4szkl
·         2 jajka
·         Cukier 200g - niecała szklanka
·         Cukier wanilinowy
·         Miód naturalny lub sztuczny 70g - 1/4 szkl (ze sztucznym miodem zdecydowanie bardziej  miękkie)
·         Mało lub margaryna 50g - 4łyżki
·         Przyprawa do pierników 1 opakowanie
·         Soda 1 łyżeczka



Sposób wykonania:
Mąkę przesiać z sodą na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jaja, cukier, cukier wanilinowy, podgrzany miód by był lejący, ale nie gorący, przyprawę do pierników i zagnieść ciasto. Podsypując mąką by nie kleiło się do blatu rozwałkować na grubość około 3-4 milimetrów. Wykrawać foremkami ciasteczka i układać na wyłożonej pergaminem blaszce. By pierniczki po upieczeniu były ładne błyszczące należy posmarować je roztrzepanym białkiem. Jeżeli zamierzamy pierniczki lukrować lub dekorować, smarowanie białkiem można pominąć. Ciasteczka układamy na blasze w odstępach co najmniej półtora centymetra by nie posklejały się w czasie pieczenia.



Piec należy w temp 200 C 10 -12 minut w zależności od piekarnika. Upieczone są wówczas gdy mają ładny rumiany kolor.
Uwaga
Pierniczki z przeznaczeniem na ozdoby choinkowe lub prezenty po wykrojeniu z surowego ciasta należy po nakłuwać  na górze słomką by powstała dziurka na sznureczek do zawieszenia.


Tutaj znajdziecie kolejny przepis na pierniczki po staropolsku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz