Pages

czwartek, 19 grudnia 2013

Paszteciki z ciasta francuskiego i półfrancuskiego, wegetariańskie i nie tylko.


Paszteciki bez względu na nadzienie należą do grupy najsmaczniejszych przystawek. Podawane zarówno na bankietach, wystawnych przyjęciach ale również na święta. Często w towarzystwie barszczyku goszczą na stołach. Wegetariańskie mogą być jedną z 12 potraw wigilijnych, a bardziej zróżnicowane podane przy okazji Sylwestra. Do pasztecików wegetariańskich polecam ciasto francuskie bardzo puff, wówczas są niezwykle delikatne, natomiast do wielosmakowych już półfrancuskie.


Wszystkie pieczemy 15 - 20 minut w 190 C aż będą ładnie rumiane, przed włożeniem do piekarnika należy posmarować roztrzepanym jajkiem, dodatkowo będą lśniące.





Składniki na paszteciki grzybowe:

  • 1 ciasto francuskie
  • 100 g tarty ser
  • 200 g pieczarek lub innych grzybów
  • cebula
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać grzyby posiekane i smażyć jakieś 5 minut do odparowania. Doprawić solą i pieprzem, ponakładać na ciasto i zasypać serem. Złożyć kwadraty w trójkąty, posklejać jak pierogi, posmarować jajkiem i piec.


Paszteciki z kurczakiem i brzoskwinią. 
Filet z piersi kurczaka pokroić na paseczki doprawić mocno chili, solą, czerwoną papryką i obsmażyć razem z kawałkami brzoskwiń,aż do odparowania nadmiaru tłuszczu i soku. Ciasto półfrancuskie pokroić na kwadraty posypać serem i rozłożyć nadzienie. Rogi kwadratów łączyć ze sobą, powstanie mały woreczek, smarować jajkiem i piec.



Nadzienie z marchwi i fasoli.
Marchew utrzeć na tarce jarzynowej, obsmażyć na oleju przez chwile do miękkości, połączyć z fasolą i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem i bazylią. Ponakładać na ciasto pocięte na kwadraty, dodać po kawałku pleśniowego sera np brie. Składać każdy kwadrat na pól i piec tak samo jak poprzednie.
Wszystkie pyszne są na ciepło, ale na zimno równie smaczne.



Uwaga
Skoro wspomniałam o świętach, polecam również wyborny makowiec, nie tylko prosty w wykonaniu, ale i najsmaczniejszy jaki jadłam. Piecze się go z jabłkami dzięki czemu ma niezwykły smak, jest delikatny i wilgotny niczym szalotka. Przepis znajdziecie tutaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz