Tiramisu można przygotować w pucharkach, lub w ładnym przejrzystym
naczyniu by się pięknie prezentowało i oczywiście również będzie stanowić
wyborny podwieczorek.
Ten słynny przysmak przywędrował do nas z Włoch, jest
aksamitny i lekki jak puch, a zarazem to prawdziwa bomba kaloryczna, ale
wierzcie mi warta grzechu. Przygotowanie jest niezwykle proste i nie zabiera dużo czasu, więc zachęcam do
spróbowania.
Podany przepis jest na 5-8 osób w zależności od wielkości
pucharków lub do przygotowania w naczyniu 22/22 cm.
Składniki:
- 6 łyżeczek kawy instant rozpuszczonej w szklance gorącej wody
- 150 ml amaretto, jeżeli koniecznie chcemy uniknąć alkoholu można go zastąpić roztworem aromatu migdałowego z wodą.
- 300 - 400 gramów biszkoptów paluszków (1 duże lub dwa mniejsze opakowania)
- 1 jajko i jedno żółtko
- 75 gr cukru pudru
- 2 opakowania serka mascarpone (500g)
- 2 łyżki czarnego kakao
Przepis:
W szerokiej misce wymieszać roztwór z kawy z 100 ml amaretto. Zanurzyć w nim na kilka sekund biszkopty by dobrze
nasiąkły z obu stron, jednakże trzeba uważać by się nie rozpadały. Dlatego
najlepiej zanurzyć biszkopt i od razu wyciągnąć na osobny talerz.
Przygotowanie masy:
2 żółtka ubić z
cukrem na gładką masę, dodać pozostałe amaretto 50 ml jeszcze raz zmiksować,
dodać 2 serki mascarpone znowu zmiksować na gładką masę, a na koniec dodać
pianę z ubitego jednego białka. Niestety drugie nam się nie przyda.
W kwadratowym naczyniu ułożyć warstwę nasączonych
biszkoptów jeden obok drugiego, a na nie rozłożyć połowę kremowej masy z
mascarpone. Powtórzyć czynność i tiramisu gotowe. Wstawiamy naczynie do lodówki
. Przed samym podaniem na stół posypujemy wierzch tiramisu czarnym
sproszkowanym kakao, najlepiej przez drobne sitko. Można również udekorować kawałkiem owocu, na zdjęciu rozpołowiona figa.
Tiramisu w pucharkach robimy identycznie lub jeśli
pucharki są wysoki można układać biszkopty pionowo i przekładać kremem. Wówczas
tych warstw będzie znacznie więcej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz