Pages

piątek, 13 grudnia 2013

Przystawki - idealne menu na party

Półmisek serów, krakersów i owoców

Planując przyjęcie od razu musimy założyć jakiego rodzaju to będzie party. Od tego czy będzie to przyjęcie na stojąco czy biesiadne party przy stole zależy nasze menu.

Jak Sushi - naleśniki z czerwonego barszczu fantazyjnie nadziewane.

Paszteciki z francuskiego ciasta nadziewane grzybami z cebulką i serem.

Dwa rodzaje pasztecików z ciasta półfrancuskiego: kwadratowe paczuszki nadziewane kurczakiem z brzoskwinią i serem, podłużne nadziewane smażoną fasolą z marchwią i fetą.

Połówki jajek gotowanych na twardo ze szczypiorkiem, ogórkiem i czerwona papryką.


Przyjęcia na stojąco są bardzo praktyczne, umożliwiają zaproszenie stosunkowo dużej liczby gości nawet do niezbyt dużego mieszkania. Bufet  z przekąskami powinien stać pod ścianą albo na środku pokoju by goście swobodnie mogli koło niego się poruszać i nakładać sobie przekąski. Stół powinien być obficie zastawiony potrawami, które z łatwością można nabrać z półmiska.

Koreczki na wykałaczkach: od lewej słodki ser z połówkami winogron, krążki wąskiej papryki wyściełane sałatą i wypełnione pastą z krewetek z oliwką w środku ogórek nadziany pastą z krewetek z oliwką.
Jadłospis przyjęcia tzw biesiadnej kolacji składa się zazwyczaj z 3 lub 4 dań. Jeśli jest to skromniejsza kolacja zaczynamy od podania przekąsek, następnie zupa w filiżankach lub bulionówkach, potem pieczenie z warzywami, a na koniec deser. Do bardziej wytwornych kolacji dodajemy przystawki, zakąski na zimno i ryby.

Plastry ogórka z pomidorem i czerwoną cebulą.

Żadne z przyjęć nie może odbyć się bez rożnego rodzaju przekąsek słodkich i wytrawnych.
Właśnie tą część menu można tu zobaczyć.

Domowe pralinki

Błyskawiczna sałatka z kurczaka, pomidorów, słodkiego sera, i winogron.

Mini babeczki z półfrancuskiego ciasta, masy budyniowej przystrojone figami, orzechami, rodzynkami w czekoladzie i koktajlowymi wisienkami.

Słodkie kokosowe kuleczki nadziewane migdałem ala Rafaello

Od lewej: mozzarella z połówkami koktajlowych pomidorów, mozzarella z nadziewanymi oliwkami, feta, kawałek wędliny polówka pomidorka, mozzarella obtoczona w słodkiej papryce z połówkami winogron, kawałki ogórków nadziewane pastą z krewetek, ozdobione połówką oliwki, w środku feta, szynka i ogórek.

Większość potraw nie wymaga osobnych przepisów wystarczą zdjęcia dokładnie opisane, do pozostałych przepisy znajdują się tutaj lub na kolejnych stronach. Niestety niemożliwe jest więcej przekierowań na jednej stronie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz