Pages

środa, 29 stycznia 2014

Aromatyczna pieczeń z łopatki


Wieprzowa łopatka należy do gatunku mięs, które możemy przyrządzić na wiele sposobów. Dziś to będzie pieczeń, bardzo aromatyczna, mocno faszerowana czosnkiem i mieszanką ziół. Wspaniale nadaje się jako danie główne, lecz również smakuje wybornie wystudzona, pokrojona na cienkie plastry jako wędlina do kanapek. Sposób przyrządzenia sprawia, iż idealnie nadaje się dla osób liczących wszystkie kalorie. Pieczemy ją bez dodatku tłuszczu, a ten zawarty w niej, wytapia się w trakcie pieczenia. Pozostaje chude i smaczne mięso.



Składniki:

  • Łopatka wieprzowa około 1,5 kg 
  • 5 ząbków czosnku bardzo drobno posiekanych
  • Przyprawy: 1 łyżka majeranku, 1 łyżka tymianku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól do mięsa wewnątrz i zewnątrz i około łyżeczki pieprzu ( mniej więcej po połowie do środka i obsypania zewnątrz)


Przygotowanie:
Jeśli mamy porcje mięsa w płacie tym lepiej. Do środka układamy jak na zdjęciu czosnek i przyprawy, rolujemy, obwiązujemy nicią by zachowało formę w trakcie pieczenia i obsypujemy z zewnątrz solą i pieprzem. Jeśli nie, rozcinamy mięso by schować w nie wszystkie przyprawy. Nie martwcie się, po upieczeniu i tak nie będzie widać rozcięcia, wszystko ładnie się zasklepi.


Układamy mięso w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym przeznaczonym do pieczenia, zakrywamy folią i pieczemy w 190 C około 1,5 godziny. 15 minut przed końcem całkowicie ściągamy folię by się ładnie zarumieniło. Nasza pieczeń jest gotowa!

Uwaga Tłuszcz, który się wytopi możemy użyć do przygotowania sosu. Wystarczy dodać szklankę zimnej wody z 1 kopiastą łyżeczką mąki ziemniaczanej (mąkę rozmieszać dokładnie w wodzie) i zagotować, mieszając. Można doprawić jeszcze odrobiną soli i sokiem z cytryny.
W ten sam sposób możemy przygotować karkówkę lub schab na obiad albo wystudzić i podawać  z pieczywem w ramach pysznej wędliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz