Dietetyczne szaleństwo to deser bardzo delikatny, doskonały dla dorosłych i
dzieci. Możliwy do przygotowania o każdej porze roku nawet dla osób, które
bardzo uważnie liczą kalorie. Najlepsze efekty osiągniemy przygotowując go
dzień wcześniej przed spożyciem. Właśnie ten deser, między innymi zaproponowałam w walentynkowym menu.
Składniki:
- 3 jogurty owocowe 400 ml każdy (u mnie 2 brzoskwiniowo-morelowe i 1 waniliowy)
- 3 łyżki żelatyny
- Owoce u mnie winogrona, jagody, truskawki i kilka pasków melona
- Dodatkowo 1 paczka herbatników – paluszków w czekoladzie (można z tego zrezygnować.)
Z podanych proporcji przygotowałam 5 pucharków i jedną formę keksówkę jak
widać na zdjęciach.
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku, jogurty wlewamy do dużej misy i
miksując, łyżka po łyżce dodajemy rozpuszczoną
żelatynę. Osoby, które lubią słodsze desery mogą dodać 2 -3 łyżki cukru pudru.
Miksujemy jeszcze chwilkę żeby dokładnie się wszystko połączyło i zaczynamy
napełniać naczynia.
- Do pucharków: warstwa jagód warstwa masy jogurtowej, kolejna warstwa jagód, masa na wierzchu kilka winogron, truskawka i kilka pasków melona.
- Keksówkę - zaczęłam od wyłożenia owocami, by po zastygnięciu z łatwością można było wyjąc na półmisek. Rząd winogron, pałeczka herbatnika i tak naprzemiennie, aż zostanie pokryte całe dno. Pokryć owoce grubą warstwą jogurtowej masy na to kolejna warstwa owoców , masa i kończymy znowu jak na początku przekładając owoce herbatnikami. Na drugi dzień, nożem obkroić boki deseru od blachy, położyć półmisek na blachę i szybkim ruchem odwrócić do góry nogami w ten sposób z łatwością całość wypadnie z blachy i nie uszkodzona znajdzie się na półmisku. Możemy ozdobić truskawką i podać do stołu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz